Obeležen Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu

0

Povodom Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu Inspektorat za rad je danas održao konferenciju za novinare. Prisutnima se obratio Dušan Milojević, koordinator u Odseku inspekcije rada u Prokuplju.

– Cilj nam je da na današnji dan, Svetski i nacionalni dan bezbednosti i zdravlja na radu, pošaljemo apel poslodavcima, sindikatima i zaposlenima da svi, u svojoj moći, činimo sve da bismo obezbedili sigurne i zdrave uslove rada za naše zaposlene – što je, naravno, interes i poslodavaca, i zaposlenih, i sindikata, i društva u celini. Zdrava radna mesta su nam veoma bitna, a cilj nam je da bude 0 povreda na radu, 0 profesionalnih oboljenja, rekao je Milojević.

On je istakao da je bezbednost u radu zajednički zadatak i poslodavaca i zaposlenih, kao i Inspektorata za rad. U periodu od 1. januara do kraja marta 2015. godine prijavljeno je ukupno 35 povreda na radu, od toga 8 teških povreda, a jedna sa smrtnim ishodom. Od ukupnog broja povreda 9 se dogodilo na putu od mesta stanovanja do mesta rada, i obrnuto, a vremenske prilike su izazvale 13 povreda na radu. Reč je o povredama na koje očigledno nije mogao da utiče ni poslodavac, kao ni zaposleni.

– Poslodavci se uglavnom ponašaju u skladu sa propisima i povrede nastaju najčešće zbog brzopletosti i loše organizacije rada, rekao je Milojević.

On je dodao da je u ovogodišnjem planu rada Inspektorata prioritet suzbijanje rada na crno i sankcionisanje poslodavaca koji na ovaj način krše zakon. U prvom kvartalu 2015. godine prilikom vršenja inspekcijskih nadzora zatečeno je 30 zaposlenih na radu bez zaključenog ugovora o radu ili drugog ugovora. Nakon inspekcijskih nadzora zaključen je ugovor o radu sa čak 23 zaposlena. Kazne za poslodavce su velike, zaprećena kazna za preduzetnike je od 300 do 500 hiljada dinara.

Iako su inspektori i dosad bili na terenu skoro 24h, od nedavno je Inspektorat dobio i zvanično drugu smenu. Ovim se najavljuje intenzivniji rad Inspektorata, a sve sa ciljem poboljšanja uslova rada u Topličkom okrugu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime