Obeležen Svetski dan pozorišta u Prokuplju

0

Svetski dan pozorišta prokupački glumci obeležili su bogatim sadržajima iz svog programa. Bilo je tu, u pravom smislu te reči, za svakog ponešto. Prikazani su odlomci iz predstava „Kaskader“, „Udovičko kolo“, „Arizani“ i „Žensko jevanđelje“, kazivali su se stihovi koji su slavili pozorište, podsećajući na to koliko je ono važno u svakodnevnom životu.

– Prokupačko amatersko pozorište „Hranislav Dragutinović“ vredno radi u susret svom velikom jubileju, veku postojanja. Veoma je važno i bitno za sve nas da ono neguje pozorišnu tradiciju i našoj publici poklanja kvalitetne sadržaje, koji često donose brojne nagrade sa različitih pozorišnih festivala. Zato je bitno da i ovaj Svetski dan pozorišta obeležimo „na daskama koje život znače“ u našem gradu, istakla je direktorka Doma kulture Tijana Petrović.

Svetski dan pozorišta obeležava se od 1962. godine, a 27. mart je povezan sa otvaranjem prve pozorišne sezone u Teatru nacija u Parizu. Prokupački amateri su ga ove godine, na veliko zadovoljstvo i publike i njih samih, obeležili u uslovima kakve sasvim sigurno zaslužuju, u svojoj novoj zgradi.

Svetski dan pozorišta pokrenuo je Međunarodni teatarski institut, koji svake godine organizuje čitanje svetske poruke. I ove godine svojim programom, ali i čitanjem poruka istaknutih pozorišnih radnika, prokupački amateri podsetili su na snagu izvođačkih umetnosti i umetnosti stvaralaštva.

Ovogodišnju međunarodnu poruku napisala je francuska filmska i pozorišna glumica Izabel Iper. Za nju pozorište predstavlja „onog drugog – ono je dijalog, odsutnost mržnje“. Ono nadživljuje sve, ratove, cenzure, nedostatak novca. Pozorište, prema njenim rečima, ima obilan život koji prkosi prostoru i vremenu, najsavremeniji komadi se napajaju prošlim vekovima, a najklasičniji postaju moderni svaki put kad ih iznova glumci postavljaju na scenu.

Programu obeležavanja Svetskog dana pozorišta prisustvovala je i većnica za kulturu u Opštini Prokuplje Milica Erić.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime