Obeležen Svetski dan Roma: Ponosni smo što živimo u Prokuplju

0
romi
Foto: Služba za odnose sa javnošću grad Prokuplje

Svetski dan Roma 8. april bio je povod da Udruženje Roma „Carina“ u Gradskoj kući održi prezentaciju svih aktivnosti koje su realizovane da bi se poboljšali uslovi života romskog stanovništva. Položaj Roma u Prokuplju je na mnogo višem nivou, saglasni su predstavnici lokalne samouprave i romske zajednice. 

Posebno se govorilo o obrazovanju romske dece i o sve boljim školskim rezultatima.

– Napredak je vidljiv u svim sferama društvenog života romske populacije. Veliki broj romske dece uključen je u sistem obrazovanja. Samo u Žitnom Potoku, školu pohađa stotinu đaka, a ono što je za svaku pohvalu je da ova škola postiže zapažene rezultate na takmičenjima. I u oblasti zapošljavanja ostvaren je napredak, jer su mnoge romske porodice zbrinute zapošljavanjem u kompanijama “Leoni” i “Bizlink”. – rekao je zamenik gradonačelnika Miroljub Paunović.

Lokalna samouprava je učinila mnogo da se uslovi života u romskim naseljima poboljšaju, te je tako regulisano rečno korito Toplice i Stražavačke reke i tako trajno rešen problem plavljenja romskih naselja. U toku su i aktivnosti vezane za izgradnju vodovodne mreže u Berilju, kanalizacione mreže u Solunskoj ulici, kao i sanacija deponije.

– Prokuplje je jedan od retkih gradova, gde Romi mogu biti ponosni što žive i rade u ovoj lokalnoj zajednici. Pored dobre saradnje sa lokalnom samoupravom, možemo se pohvaliti i dobrim komšijskim odnosima gde se ljudi ne dele po nacionalnoj pripadnosti, već na dobre i loše. – rekao je potpredsednik Nacionalnog saveta Roma Srbije Saša Ališanović.

U Prokuplju Romi čine 10 odsto od ukupnog broja stanovnika. Ova nacionalna manjina ima i svoju kancelariju, koja postoji već 6 godina i u velikoj meri utiče na dobru saradnju romske zajednice i lokalne samouprave.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here