Obeležena godišnjica olobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu

0

Polaganjem venaca na spomenik Topličanima palim u ratovima 1912-1918. godine i žrtvama u Narodnom ustanku 1917. godine obeležena je godišnjica oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu. Na današnji dan 1918. godine u naš grad umarširale jedinice Prve srpske armije na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem.

Sa srpskom vojskom u oslobođenju Prokuplja učestvovali su i delovi francuske Konjičke brigade, pod komandom generala Ogista Šarla Trenijea. Srbija se u Prvom svetskom ratu upisala u red najslavnijih država sveta, jer su se njeni vojnici rame uz rame borili sa saveznicima.

-Topličani i Srbi su oduvek cenili slobodu. Često su kroz istoriju morali da krvare i ginu, kako bi im se deca u slobodi rađala. I te, 1918.godine napaćeni četvorogodišnjim ratom narodi Toplice i Srbije radovali su se slobodi. Sloboda je i ovog puta imala veliku cenu. Plaćena je životima najboljih sinova ove zemlje, rekao je zamenik predsednika opštine Miroljub Paunović.

Pored Paunovića sa saradnicima, vence na spomenik su položili predstavnici Topličkog upravnog okruga, potomci ratnika od 1912-1920. godine Prokuplja, SUBNOR-a, Srpsko-francuskog prijateljstva i boračkih organizacija. U kulturnom delu programa učestvovali su učenici OŠ “Milić Rakić Mirko” i “Nikodije Stojanović Tatko”.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime