Obeležena slava Prokuplja Sveti Prokopije

0

Svečanom liturgijom i dodelom najvećih priznanja Grada, Prokupčani su danas, u čast sveca po kome je grad dobio ime, obeleželi slavu Sveti Prokopije.

Domaćin slave, bio je Nikola Кoprivica, a svečanu slavsku liturgiju, uz stroge mere zaštite od širenja virusa korona, u crkvi Sveti Prokopije, služio je vladika niški Arsenije sa sveštenstvom topličkim.

Nakon liturgije, vladika Arsenije se obratio prisutnima i podsetio na snagu i moć božje volje, naglasivši da je Bog veliki i da on sigurno zna zbog čega sve nedaće snalaze čovečanstvo.

– Zato mu se braćo i sestre pomolimo da nas spasi ove strašne bolesti koja je zadesila ceo svet i koja nam svakodnevno preti, kazao je vladika Arsenije.

On je nakon liturgije, u porti crkve Sveti Prokopije, uručio i najveća priznanja koja dodeljuje Grad Prokuplje za izuzetne doprinose u razvoju i napretku grada – Plaketu i pohvalnice Sveti Prokopije.

Plaketu je dobio protojerej stavrofor Slobodan Petrović, sveštenik crkve Svetosavske i uzor svešteničkog poziva, koji je dao nemerljivi doprinos duhovnom i crkveno – graditeljskom razvoju Prokuplja.

Pohvalnicu Sveti Prokopije, dobili su volonteri Crvenog krsta u Prokuplju koji iz godine u godinu vredno rade i pomažu građanima u svim teškim situacijama. Pohvalnica je uručena i književniku Sibinu Šoviću, priređivaču monografije Poljoprivredne škole i autoru 30 književnih dela. Pohvalnica je pripala i prokupačkoj Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“, koja je 2019. godine uspela da oformi Spomen sobu najvećem topličkom pesniku Radu Drincu, koja je poseban kulturni i turistički prilog prokupačke prepoznatljivosti.

Svečanosti su prisustvovali crkveni velikodostojnici, predstavnici crkvenih hramova iz cele Toplice,  predstavnici Grada Prokuplja, gradonačelnik Aleksandar Simonović, načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović, predsednik Skupštine Dejan Lazić, predstavnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Slavsku atmosferu pravio je prigodnim pevanjem i crkveni hor „Sveti Prokopije“. Budući kolačar je Lazar Milentijević.

(Tekst je napisan u okviru projekta „Prokuplje na turističkoj mapi Srbije”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Prokuplja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime