Obeleženo Svetosavlje u Kruševcu

0

Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave, Fond za podsticanje razvoja mladih talenata i osnivač – Grad Kruševac danas su organizovali u Mozaik sali uručivanje priznanja Svetosavskim đacima i studentima.

Najboljih 26 učenika završnih razreda kruševačkih osnovnih i srednjih škola i 19 studenata sa prosekom 10 na predlog škola, a odlukom Upravnog odbora Fonda, postali su ovogodišnji Svetosavski đaci. Ovo je jedan od načina podrške najboljima, istakla je direktorka Fonda za podsticanje razvoja talenata dr Jelena Milanović.

Učenike i studente pozdravila je zamenica gradonačelnika Jasmina Palurović poručujući im da svojim znanjem po završetku studija pomognu razvoju svog grada.

Učenici su nagrađeni novčano sa 10 hiljada dinara, posterom sa fotografijam svetosavskih đaka, knjigom i od Grada Kruševca zlatnikom sa likom Svetog Save, a novčana nagrada za studente je 20 hijada dinara. Zahvalnost u ime nagrađenih izrazila je svetosavska učenica kruševačke Gimnazije Bojana Petrović. Svečanost u Mozaik sali upotpunili su glumac Nikola Rakić i Etno ansambl Lazarice. Podršku mladim uspešnim Kruševljanima dali su predstavnici gradske vlasti, javnog života grada, donatori Fonda i narodni poslanici Dragana Barišić i Siniša Maksimović.

U Klubu Kulturnog centra Kruševac uz prisustvo brojnih gostiju proslavljen je zaštitnik ove ustanove u kulturi prvi arhiepiskop Sveti Sava.

Praznik Svetog Save u Parohijskom domu crkve Sveti Đorđe pbeležen je Svetom arhijerejskom liturgijom. Besedu je govorio protojerej stavrofor Dragiša Jovanović, koji je istakao da su Rastka, božija reč, njegov pogled na svet i boga učinili Svetim Savom.

Školska slava Sveti Sava traadicionalno je obeležena u Muzičkoj školi „Stevan Hristić“, u

Ekonomsko – trgovinskoj školi , kruševačkoj Gimnaziji i svim osnovnim školama i Vrtićima Preddškolske ustanove ,, Nata Veljković,,.

U Domu za decu bez roditeljskog staranja,, Jefimija,, , takodje, obeleženo je sećanje na velikog srpskog arhiepiskopa, svetitelja i prosvetitelja. Tom prilikom, od ovogodišnjeg kolačara Slavice Milanović kolačarstvo je preuzela Klara Jeftić. Svečano je i u Udruženju penzionera u Kruševcu. U restoranu penzionera, ovogodišnji kolačar Milenko Ivanović predao je kolačarstvo Nevenki Mitrović.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime