Obeležili Dan ustanka protiv okupatora

0

Dan ustanka naroda Srbije protiv okupatora u Drugom svetskom ratu danas je obeležen polaganjem venaca na Spomen ploču formiranja 18. srpske brigade u Ajdanovcu. Vence su položile delegacije SUBNOR-a Prokuplja i Merošine, Udruženja rezervnih vojnih starešina i potomci ratnika od 1912. do 1920.godine.

Predstavnici ovih udruženja su pokazali da  tradicije oslobodilačkih ratova srpskog naroda treba negovati i na svečan način obeležavati.

– Veliki je doprinos boraca i naroda Prokuplja i Toplice u borbi protiv  fašizma u Narodnooslobodilačkom ratu. Mnogi su tokom četvorogodišnje borbe protiv okupatora  i njegovih slugu dali svoje živote. Zbog toga se ti slavni istorijski dani i događaji ne smeju zaboraviti, izjavio je predsednik prokupačkog SUBNOR-a Svetozar Kovačević.

Evocirajući uspomene na borbu protiv okupatora, sekretar  Organizacije Miroslav Veličković podsetio je okupljene  da je  u NOR-u Toplica dala 24 narodna heroja, od kojih je 16 poginulo u ratu. Prokuplje je bio jedan od prvih oslobođenih gradova u porobljenoj Evropi 1941.godine.U Toplici je formirano 10 brigada, a za oslobođenje Srbije i Jugoslavije poginulo je blizu 6.000 Topličana.

 

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here