22.1 C
Kuršumlija
Saturday, May 25, 2024
Naslovna Društvo Od prvog januara minimalac 47.154 dinara

Od prvog januara minimalac 47.154 dinara

0

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Odluku o visini minimalne cene rada za period januar–decembar 2024. godine, prema kojoj će minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za narednu godinu biti povećana na 271 dinar po radnom času, piše u saopštenju Vlade

To znači da će minimalna cena rada umesto dosadašnjih 230 dinara biti povećana na 271 dinar po času, što je povećanje za 17,8 odsto. Miinimalna zarada će iznositi 47.154 dinara, odnosno prosečno oko 401 evro mesečno.

To će ujedno biti značajno iznad očekivane prosečne inflacije od 4,9 odsto u 2024. godini, što će uticati i na brže i značajnije približavanje minimalne zarade minimalnoj potrošačkoj korpi, kažu u Vladi.

Na sednici je usvojena Uredba o kapitalnim projektima kojom se na jedinstven i sveobuhvatan način bliže uređuje postupak odabira i realizacije kapitalnog projekta, s ciljem delotvornijeg i efikasnijeg upravljanja javnim sredstvima.

Detaljno propisane faze projektnog ciklusa omogućiće jasno definisanje cilja tog projekta, adekvatniju pripremu i planiranje sredstava, vremenski okvir potreban za realizaciju, kao i objektivnu ocenu i pravilnu selekciju kapitalnih projekata.

Primenom ove uredbe, otklanjaju se nedoumice u pogledu nadležnosti za sprovođenje kapitalnog projekta, odnosno da li se takav projekat sprovodi na nivou Republike, autonomne pokrajine ili lokalne samouprave, stoji u saopštenu Vlade Srbije.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime