„Od zrna do pogače“ u Pločniku

0

Prokupački srednjoškolci su juče imali zanimljiv dan u Pločniku, jednom od najznačajnijih nalazišta Vinčanske kulture na Balkanu. Naime, učestvovali su u jednoj neobičnoj prolećnoj setvi. Sejanje je obavljeno na zemljištu od 100 metara kvadratnih, koje je prethodno obrađeno drvenim ralom.

– Danas smo počeli sa realizacijom projekta „Od zrna do pogače“. Tokom 2014. godine smo obnovili dve kalotaste peći u kojima uspešno pečemo hleb. To je postalo deo turističke ponude Pločnika i deo radionica sa školskom omladinom. Da bismo zaokružili proces pripreme hleba, planiramo da ove godine posejemo pšenicu, požnjemo, a zatim sameljemo i pečemo hleb. Tokom čitavog projekta sarađivaćemo sa profesorima i učenicima Srednje poljoprivredne škole, koji će sa nama pratiti čitav tok, od sejanja do hleba. Tokom leta, ukoliko bude suše, pravićemo dodole, uz pomoć etnologije ćemo oživeti gotovo zaboravljeni obred prizivanja kiše, rekla je arheolog i direktor Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković.

Ona je najavila i da će se žetva obaviti srpom od kosti i kremenih nožića, koje će izraditi Vidan Dimić.

– I sama žetva će biti događaj sredinom jula meseca, kada je vreme da se prikupi žito uz pomoć prijatelja i saradnika, uz veliku mobu praćenu prigodnim ritualima. Potom sledi odvajanje zrna – vrša, a s obzirom na količinu žita, planiramo da „mlatimo“ drvenim motkama, da ovejemo, sačekamo koji dan da se prosuši i da o Preobraženju meljemo žito i mesimo hleb, istakla je Kuzmanović-Cvetković.

Ona je podvukla da za mlevenje planiraju da naprave žrvanj od kamena i gline na osnovu onih koji su otkopani na vinčanskim lokalitetima, a prvi hleb od ove žetve biće propraćen odgovarajućim programom.

– Naš cilj je da ispratimo proces, izračunamo vreme vegetacije, prinos, sve što se da zabeležiti. Ceo tok ćemo snimiti video kamerom, tako da nakraju možemo da montiramo dokumentarni film.

Jedan od ciljeva ovog projekta jeste i da se pokaže još jedna dimenziju života u neolitu, i jedan zaboravljeni tempo jednostavnog života.

Iz Narodnog muzeja i Turističke organizacije Prokuplje očekuje se da broj za turiste i broj posetilaca Pločnika znatno nadmaši broj od blizu 850, koliko je zabeleženo tokom sezone 2014. godine.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime