Odata počast junacima iz Prvog svetskog rata

0

Polaganjem venaca na spomenik Topličanima palim u ratovima od 1912. do 1918.godine i žrtvama u narodnom ustanku 1917.godine u Prokuplju je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.Vence na spomenik položio je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović sa saradnicima, načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović, predstavnici Vojske Srbije i mnogih boračkih organizacija.

Govoreći o značaju ovog istorijskog datuma Paunović je istakao da obeležavanjem ovog datuma mi izražavamo poštovanje prema našim precima koji su dali živote za slobodu svog, srpskog naroda.

– U Prvom svetskom ratu cela Srija, ali i Toplica krvarila je za slobodu. Ime ovog kraja preneli su junaci Drugog puka „Knjaz Mihajlo“ čiji pripadnici su pokazali gvozdenu hrabrost, po čemu ga i prozvaše Gvozdeni puk. U Velikom ratu golobradi mladići , koji su se suprostavili bugarizaciji i pošli putevima svojih očeva da osvoje slobodu u ratom vihoru zahvaćenoj u Evropi podi gli su Toplički ustanak. Godinu dana nakon ustanka oslobođeno je Prokuplje i cela Srbija, rekao je Paunović istakavši su u četvorogodišnjem ratu pale velike žrtve.

Prema njegovim rečima heroizam srpskog naroda i vojske u Prvom svetskom ratu su istorijske činjenice, činjenice o slavi i ogromnom doprinosu Srbije svetskoj istoriji.

-Obeležavajući ovaj istorijski datum dajemo primer mladim naraštajima da poštuju svoju prošlost i da na njoj grade bolju budućnost. Za sadašnje i sve srpske pobede i za hrabrost i patriotizam neka je velika slava i hvala srpskim junacima, naglasio je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

U kulturnom delu programa učestvovali su učenici Osnovne muzičke škole“ Kornelije Stanković“ i „Nikodije Stojanović Tatko“.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime