Odlični rezultati prokupačkih đaka na „Poslovnom izazovu“

0

Prokupački učenici, Danilo Arsić iz Gimnazije i Marko Milojković iz Medicinske škole „Dr Aleksa Savić“, postigli su zapažene rezultate na regionalnom takmičenju „Poslovni izazov“ u Leskovcu, koji organizuju „Dostignuća mladih“. Danilo je sa svojim timom osvojio drugo, a Marko treće mesto.

Na ovogodišnjem izazovu učestvovali su učenici iz Aleksinca, Babušnice, Blaca, Bojnika, Bujanovca, Doljevca, Kuršumlije, Leskovca, Medveđe, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Vranja i Žitorađe.

“Još jedan veliki uspeh na ovom takmičenju osvojili su naši đaci. On je značajan jer je na njemu učestvovalo 116 učenika iz 29 srednjih škola i 17 gradova. Ekipe su bile sastavljene od dece iz različitih škola, tako da su imali priliku da rade sa nepoznatim osobama i da zajednički, pred žirijem, odbrane svoju poslovnu ideju. Petočlani timovi, sastavljeni od učenika iz različitih škola, dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu, koji će stimulisati lokalne poljoprivrednike da pređu sa tradicionalnog na organski način proizvodnje. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje, koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji, predstavili članovima žirija i publici, rekli su nadležni iz ovih škola.”

Kako su istakli „Poslovni izazov” je pokrenut sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način, kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

“Cilj ovog takmičenja jeste da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo, koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima, ali i razviju svoje prezentacijske veštine, dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan, naglasili su mentori nagrađenih učenika.”

U timu učenika prokupačke Gimnazije, čiji mentor je bio profesor Branislav Rosić, učestvovali su Danilo Arsić, Viktor Đurković, Anastasija Niketić i Tamara Andrejić.

Medicinsku školu su predstavljali Marko Miljojković, Nina Blagotić, Iva Jnaković, Milica Veličković i Nina Vidojković, uz podršku nastavnika mentora Dragane Nikolić.

Vicešampionsku titulu osvojio je tim, u kome je bio i Danilo Arsić, a njihova ideja se zasnivala na korišćenju veštačke inteligencije u proizvodnji organskog povrća, konkretno šargarepe.

Na postolje za treće mesto popeo se tim, koji je osmislio aplikaciju edukativnog i poslovnog karaktera, koja pored internet prodavnice nudi komunikaciju između proizvođača, kao i brojne druge pogodnosti. Među petočlanom ekipom, koja stoji iza ove ideje, našao se i Marko Miljojković iz Medicinske škole ,,dr Aleksa Savić” u Prokuplju.

Tim, koji je odneo pobedu na ovogodišnjem „Poslovnom izazovu“, osmislio je kapsule, koje bi mogle da uštede dosta vremena uzgajivačima, jer bi vreme koje utroše na okopavanje, đubrenje i istrebljenje insekata preusmerili na masovniju i kvalitetniju proizvodnju.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu, koje će biti održano u januaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na „Poslovnom izazovu zapadnog Balkana“, zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime