Odobrena sredstva za 17 projekata prokupačkih ustanova kulture

0

Prokupačke ustanove kulture, iz godine u godinu, dobijaju velika finansijska sredstva od ministarstava Vlade Republike Srbije, za različite projekte, koji su od velike važnosti, ne samo za zaposlene u njima, već i njihove posetioce. Za ovu 2023. godinu, ukupna sredstva za 16 projekata, koja su odobrena od Ministarstva kulture iznose 14.169.640 dinara, dok Ministarstvo pravde finansira jedan, u vrednosti od 2.840.640 dinara.

“Mogućnost da predstavimo ovakve rezultate svima nama čini veliko zadovoljstvo. Ono što zaposleni rade u prokupačkim ustanovama kulture i za to dobijaju podršku, samo pokazuje koliko je vredno i važno. Od tih 16 projekata, koliko je podržalo Ministarstvo kulture, jedan je sa konkursa „Gradovi u fokusu“, a još jedan, 17 po redu je podržalo Ministrstvo pravde (oportunitet). Nadam se da će tako biti i ubuduće, jer još uvek ima i može mnogo toga da se osmisli i uspešno realizuje. Zahvaljujem se ministarstvima, što su i ovaj put prepoznali koliko kultura i ono što je čini, znači našem kraju”, rekla je većnica za kulturu Grada Prokuplja Milica Erić.

Ona je ovom prilikom istakla, da je Odlukom Vlade Republike Srbije, zemljište od 485 metara kvadratnih, koje se nalazi u strogom centru grada, dato u vlasništvo gradu Prokuplju, a da će na toj lokaciji biti podignuta nova zgrada od oko 1500 kvadrata, u kojoj će biti smeštena Narodna biblioteka „Rade Drainac“.

“Biblioteka decenijama radi u neadekvatnom prostoru kao podstanar, a realizacijom ovog projekta to pitanje će biti trajno rešeno. Podrška je stigla od Ministarstva kulture”, dodala je Erić.

Za projekat „Modernizacijom i inovacijama do boljeg skladištenja i veće bezbednosti muzejske građe“, Narodnom muzeju Toplice, Ministarstvo kulture odobrilo je sredstva u iznosu od 700.000 dinara, na konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u 2023. godini.

Od istog ministarstva za „Arheološka istraživanja kompleksa Hisar“, odobrena sredstva iznose 1.500.000 dinara, na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korišćenja i upravljanja arheološkim nasleđem u 2023. godini.

“Imamo i tri projekta odobrena na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korišćenja i upravljanja muzejskim nasleđem u 2023. godini”, rekla je govoreći o podržanim projektima direktor Narodnog muzeja Toplice Ljiljana Krasić.

Ona je dodala da je podržana i „Konzervacija predmeta iz etnološke zbirke Narodnog muzeja Toplice“ sa 300.000 dinara, kao i „Toplica-prošlost za budućnost“, izrada izvođačkog projekta nove stalne arheološke postavke sa galerijskim prostorom, sa 900.000 dinara.

“Projekat „Bregovinsko kale – sjaj rane Vizantije“ podržan je sa 420.000 dinara. Projektom je predviđena izložba „Bregovinsko kale – sjaj rane Vizantije“, gde bi se po prvi put prezentovao pokretni arheološki materijal sa istoimenog lokaliteta široj javnosti, koji se čuva u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju”, naglasila je direktorka Muzeja Ljiljana Krasić.

Prema rečima direktora Narodne biblioteke „Rade Drainac“ Dragana Ognjanovića, Ministarstvo kulture Republike Srbije, podržalo je u 2023. godini 6 projekata Biblioteke, u ukupnom iznosu od 3.890.000 dinara.

“Ministarstvo je sufinansiralo sledeće projekte „Objavljivanje odabranih tekstova Rada Drainca“ sa 300.000 dinara „Novi dizajn i podizanje funkcionalnosti WEB sajta sa digitalnom Bibliotekom“ 320.000 dinara, „ Drainčevi književni susreti“ sa 150.000 dinara, „Lektirići eh JU fest“ 170.000 dinara, „Sufinansiranje matičnih funkcija Biblioteke 250.000 dinara, „Izrada projektno-tehničke dokumentacije za novu zgradu biblioteke u Prokuplju“ 2.700.000 dinara. Ministarstvo kulture je kroz otkup knjiga doniralo Biblioteci knjige u vrednosti od oko 720.000 dinara”, naveo je Ognjanović.

V.d. direktora Doma kulture Predrag Slavković je ovom prilikom rekao da je ova ustanova 2023. godine, od Ministarstva kulture Republike Srbije, na konkursima iz oblasti „Savremenog stvaralaštva“, dobio sredstva za sufinansiranje tri projekta, u iznosu od 560.000 dinara.

“To su „Ivanjdanska likovna kolonija” sa 110.000 dinara, Štampanje dva broja časopisa Tok sa 150.000 dinara i Pozorišna predstava u izvođenju amatera udruženih kulturnih centara i organizacija, koja je podržana je sa 300.000 dinara. Na Javnom konkursu Ministarstva pravde, „Dodela sredstava na osnovu krivičnog gonjenja”, Dom kulture je na ime sufinansiranja projekta „Nabavka pozorišnih fotelja za salu Doma kulture”, u ovoj godini dobio 2.840.640 dinara”, rekao je Slavković.

Kada je reč o Istorijskom arhivu Toplice, prema rečima direktora Milana Stojanovića, ministarstvo je ove godine podržalo dva projekta.

“Jedan je iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa i odnosi se na nastavak aktivnosti u vezi sa zamenom postojećih metalnih polica, zahvaljujući kojima će se povećati smeštajni kapaciteti arhiva u depoima, a za tu namenu smo od Ministartsva kulture dobili 2.550.000 dinara. Sa drugim projektom smo učestvovali na konkursu za digitalizaciju kulturnog nasleđa, a sredstva u iznosu od 500.000 dinara će biti upotrebljena za nabavku skenera, rekao je direktor Stojanović i dodao da je ostatak novca za realizaciju ova dva projekta planiran budžetom Grada Prokuplja.”

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime