Održan 9. prokupački filmski festival

0

Film klub Prokuplje organizovao je 9. Prokupački filmski festival – ProFiFest na kome su podeljene nagrade najboljim autorima i filmovima..

U prinudno izmenjenim okolnostima svečano je završen ovaj međunarodni događaj projekcijom filmova i dodelom nagrada ispred Doma kulture u Prokuplju. Odluku o nagrađenima koje je publika mogla večeras da pogleda, doneli su Vesna Čipčić (glumica), Ana Maria Rosi (reditelj) i Nikolina Vučetić Zečević (producent):
– Najbolji igrani film: Baloon dating – autora Cyrille Drevon iz Švajcarske

– Najbolji animirani film: Talent scout – autora Josse Herera iz Španije

– Najbolji dokumentarni film: Gando – autor Teymour Ghaderi iz Irana

– Najbolji eksperimentalni film: Super market – autor Gianluca Abbate iz Italije

– Najbolji domaći film: The Wait Emilije Gašić

žiri je dodlio i tri specijalna priznanja sledećim filmovima

– Eksperimentalnom filmu – Archi papir, Rafal Barnasa iz Poljske

– Igranom filmu – The Monk, Dan Grina iz Rusije i

– Domaćem filmu – Šum, Anđelka Beroša

Žiri je dodelio i glavnu nagradu, gran pri ProFiFesta Prokupačko magarence za najbolji film festivala Teymouru Ghaderiju iz Irana za film Gando.

– Bili smo prinuđeni da dobar deo Festivala organizujemo online, kao što su filmske radionice sa decom i mladima, tribine sa istaknutim filmskim radnicima, pa i samo žiriranje najboljih filmova. Ipak, deo programa smo održali i na otvorenom. Želeli smo da se bar malo oseti prava Festivalska atmosfera i da se publika kulturno osveži uz filmove i bar za trenutak zaboravi na ovogodišnje probleme, ali uz poštovanje smvih mera koje je propisao krizni štab. – istakao je Žikica Jovanović, direktor ProFiFesta.

Film klub Prokuplje je organizovao ovu manifestaciju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, grada Prokuplja i drugih manjih sponzora.

(Tekst je napisan u okviru projekta „Prokuplje na turističkoj mapi Srbije”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Prokuplja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.)

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here