Održan naučni kamp u Arheo parku Pločnik

0

Narodni muzej Toplice i Centar za promociju nauke iz Beograda organizovali su u Pločniku „Neolitski naučni kamp u Pločniku 2“. Aktivnosti ovog kampa odvijale su se na dve teme, vetar i vlažnost vazduha.

Njih su proučavali učenici srednjih i osnovnih škola, pošto su im Julka Kuzmanović Cvetković, Daniela Tamburić i Slađana Trajković održale predavanja.

Svi zajedno su, po završetku teorijskog dela, učestvovali u radionici u kojoj su pravili vetrokaze, merili brzinu vetra i vlažnost vazduha.

– Za realizaciju ovog projekta od Centra za promociju nauke dobili smo 150 hiljada dinara, da bismo mogli da kupimo pokretnu laboratoriju različitih prirodnih pojava. U ovom kampu su učestvovali učenici prokupačkih osnovnih škola i njihovi drugari iz kuršumlijske Osnovne škole „Miloje Zakić“ i blačke „Stojan Novaković“, ali i srednje Tehničke škole „15.maj“, istakla je arheolog Julka Kuzmanović Cvetković.

Učesnici ovogodišnjeg, drugog po redu Neolitskog kampa u Arheo parku Pločnik, naglasili su da su veoma zadovoljni aktivnostima koje su imali u ovom neolitskom naselju.

– Učili smo o vetru, pravili vetrokaze i merili brzinu napravljenim vetrokazima, a onda i svojim mobilnim telefonima. Zabavljali smo se učeći neke nove stvari, koje uvek bolje shvatimo, kada ih radimo u prirodi i na praktičan način, istakli su učesnici „Neolitskog naučnog kampa 2“.

Aktivnosti i realizaciju ovogodišnjeg „Neolitskog naučnog kampa 2“ podržala je i Opština Prokuplje.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here