Održan Sajam zapošljavanja u Prokuplju

0

Danas je u prostorijama Nacionalne službe za zapošljavanje u Prokuplju održan Sajam zapošljavanja. Ovo je prvi sajam u ovoj godini, a u planu je organizacija još jednog sajma, kao što je i prethodnih godina bio slučaj.

Svi zainteresovani su imali prilike da se u toku 2 sata, koliko je sajam trajao, upoznaju sa poslovanjem 11 firmi na teritoriji Topličkog okruga. Mnogima je ova manifestacija prilika da se zaposle po prvi put, ali ima i onih koje zanima promena već postojećeg posla.

Na današnjem Sajmu ponuđen je veliki broj radnih mesta, a najviše šansi imali su oni koji imaju srednje obrazovanje. Najtraženiji su mašinbravari, varioci, bravari, viljuškaristi, metalostrugari, zidari, armirači i pomoćni radnici, dok je manja potreba za elektrotehničarima, elektroničarima, ekonomistima i pravnicima.

– Na teritoriji Topličkog okruga trenutno je 15 700 nezaposlenih, u odnosu na prošlu godinu to je za oko 3,15% manje, ili 513 lica. To smatramo uspehom, s obzirom da prošle godine nije bilo subvencija i podsticajnih sredstava za zapošljavanje osim javnih radova, gde je zaposleno 39 lica, dok su ostali zaposleni uz posredovanje Nacionalne službe, rekla je Ljiljana Stojanović, savetnica za zapošljavanje NSZ Filijala Prokuplje i dodala da su raspisani javni pozivi za ovu godinu koji se odnose na subvencije za samozapošljavanje, za otvaranje radnji i ulazak u biznis, kao i javni pozivi poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta.

Očekuje se i program aktivnih mera za zapošljavanje u saradnji sa lokalnom samoupravom, tako da će biti dosta podsticajnih sredstava za nezaposlene.

– Nezaposlenost je gorući problem, ne samo u Topličkom okrugu, već i u celoj zemlji. Ipak, kada govorimo o našem okrugu, najviše nezaposlenih je upravo u Prokuplju, čitavih 50% od ukupnog broja. Na drugom mestu je Kuršumlija, sledi Žitorađa, i na kraju Blace, rekla je Stojanović.

Što se tiče kvalifikacione strukture, na evidenciji je najveći broj lica bez kvalifikacije ili sa osnovnom školom 32%, zatim sa trećim i četvrtim stepenom po 25%, dok je najmanje lica sa šestim stepenom i fakultetom po 4%.. Što se tiče godina starosti, najviše je nezaposlenih lica od 20 do 30 godina i od 45 do 54 godine starosti, što znači da je polovina nezaposlenih u punoj radnoj snazi.

Kada su u pitanju aktivne mere zapošljavanja, raspisan je javni poziv za ovu godinu, uveliko se razmatraju zahtevi i odobravaju oni koji ispunjavaju uslove. Do sada je 39 lica zaposleno u svojstvu pripravnika, očekuje se odobravanje zahteva u toku godine, dokle god bude sredstava za zapošljavanja u ovoj godini.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime