Održan seminar lekara u Prolom Banji

0

U organizaciji Srpskog lekarskog društva i Akademije medicinskih nauka, u Prolom Banji je održan  seminar pod nazivom „Srpski lekari u topličkom kraju“. Seminar je održan na temu „Akutna stanja u medicini“, a sa ciljem, da ukaže na različita akutna stanja, način trijaže, dijagnostike i terapijski pristup.

Ovaj skup okupio je veliki broj eminentnih stručnjaka kao što su: prof. dr Tihomir Vejnović, prof. dr Nenad Arsović, doc. dr Darko Laketić, dr Uranija Petrović, dr Marija Milenković, prof. dr Milan Stanković, prof. dr Igor Mitić, doc. dr Milan Korica, prof. dr Dušan Milisavljević, dr Anđelka Petrović, prof. dr Nadica Čemerlić Ađić, dr Zlatica Mirković, dr Irena Nešković i prof. dr Rajko Jović.

Važno je reći da je među predavačima bilo i lekara iz Toplice, koji su znanje i iskustvo iz lekarske prakse preneli učesnicima seminara.

– Zadovoljstvo mi je bilo što sam kao predavač uzeo učešće na tako zanačajnom skupu na kome je izlagao veliki broj najuglednijih predavača sa svih domaćih univerziteta. Naročito mi je drago, jer sam se profesionalno afirmisao u Prokuplju i na ovaj način želim da dam doprinos medicinskoj edukaciji u Toplici, rekao je narodni poslanik iz Toplice i predavač na ovom seminaru doc. dr Darko Laketić, koji je na skupu održao predavanje o povredi bubrega i uretera.

Ono o čemu su posebno ukazali predavači iz različitih oblasti jeste da veliki broj različitih stanja mogu u kratkom vremenskom roku vitalno ugroziti pacijenta. Ona se dešavaju od trenutka rođenja, teško ih je predvideti, često nastaju u kratkom vremenskom periodu i brzo se razvijaju, te zahtevaju pravovremenu, adekvatnu a nekada i brzu dijagnostiku i adekvatnu terapiju.

Pored usmenih predavanja, kroz prikaz slučaja, uz aktivnu diskusiju, učesnici su bili uključeni u rešavanju različitih urgentnih stanja. Seminar je obuhvatitio najurgentnija stanja u medicini, a predavači su se potrudili da daju neophodna znanja, ukažu na moguće greške, upute na adekvatan dijagnostički i terapijski postupak.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here