Održan Vidovdanski sabor

1

Svetoplički vidovdanski sabor u Кondželju  15. po redu, danas je počeo liturgijom u crkvi Svetih  arhangela Mihaila i Gavrila, u čast i pomen   kosovskim junacima i junacima Topličkog ustanka.

Liturgiji je pored velikog broja zitelja Toplice i gostiju iz Srbije i inosrtranstva prisustvao  i predsednik Opštine Prokuplje, Aleksandar Simonović sa saradnicima.

Nakon liturgije Sabor je svečano otvorio ovogodišnji domaćin ,  protojerej-stavrofor Mladen Simić. On je pozdravio prisutne  predstavnike  Topličkog okruga Opštine Prokuplje , članove Opštinskog veća, predstavnike drugih  topličkih opština, udrženja Topličana iz Beograda i Niša, vojske,  policije, javnih ustanova, privrednike, umetnike, naučne radnike goste i meštane.

– I ovo naše petnaesto saborovanje, održava se sa posebnim osvrtom i u spomen na stradale u Topličkom ustanku i svim borbama i bitkama za slobodu i pravoslavnu veru. Na ovaj sveti dan naša je dužnost da se najpre duboko poklonimo mladim ratnicima, žrtvama, mučenicima kojima dugujemo opstanak i slobodu.Pomen i žalosno sećanje ne smeju da gase veru i nadu, slobodarsku borbenost i snagu. Vidovdan nas opominje da su mladi naša nada, svetlost i budućnost, a sa ovog mesta mi im  želimo da se  okupljaju  samo u radosti i veselju, u igri i slobodni kao danas. Prilika je da se zahvalimo svim ljudima dobrog i širokog srca koji su svih ovih godina pomagali održavanje sabora , a to su činili iz ljubavi prema Bogu i svojoj Toplici. Čuvajte Toplicu i čuvajte ljubav u srcu, poručio je otac Mladen  Topličanima .

Tradicionalne  Vidovdaske povelje su za zasluge u razvoju i promociju privrednih i kulturnih vrednosti topličkog kraja dobili najuspešniji ljudi poreklom iz Toplice, koji su  tokom ove godine dali svoj doprinos razvoju Toplice i očuvanju srpstva i tradicije srpskog naroda.

Ovogodišnja Vidovdanska povelja  dodeljena je  Кompaniji LEONI zbog izuzetnog doprinosa privrednom razvoju opštine Prokuplje kao i učešća u mnogim   humanitarnim akcijama.

Dobitnik  povelje Jug Bogdan je  dr Mihailo Vukas  naučni radnik,  koji već 40 godina živi i radi u Švedskoj. Nagrada mu je pripala između ostalog i zbog promocije rodoljublja i negovanja sećanja na stradanje srpskih interniraca u Norvešku tokom Drugog svetskog rata.  Povelja Carica Milica dodeljena je  Rosandi Simić, koja je uz svog supruga sveštenika  Mladena Simića, svih ovih godina učestvovala u  organizaciji i pripremi  Svetopličkih  sabora i  velikog srca dočekivala sve pravoslavne poklonike hrama u Кondželju.

Dobitnik  ovogodišnje povelje Milan Toplica je  Gradimir Simić, član Udruženja Topličana iz Niša  .  Dragan Vranić,  osnivač Zavičajnog udruženja Topličana u Nišu, dobitnik je povelje Boško Jugović, dok je  povelja Milan Toplica pripala Željku Atanaskoviću, članu Udruženja Topličana  iz Beograda. Povelja Milan Toplica  dodeljena je  Vladanu Vukadinoviću, potpukovniku Vojske Srbije, dok je Nenad Deljanin ,privrednik  iz Кuršumlije dobitnik povelje Кosančić Ivan.  Među dobitnicima saborskih povelja je i učenik trećeg razreda Gimnazije u Blacu,  Milun Pavlović , koji je  odličnim rezultatima na republičkim takmičenjima iz istorije  na najbolji način predstavio  svoj zavičačaj.

U okviru   kulturnog programa  nastupili su glumci  prokupačkog  pozorišta „Hranislav Dragutinović“ i  crkveni hor Sveti Prokopije , a prisutnima se  obratio i prokupački  hroničar  Tomica Ristić.  Tradicionalno je promovisan i novi broj časopisa „Toplički venac“, koji uređuje  prokupački lekar i pisac Dragoljub  Cane Mirković.

 

 

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime