Održana manifestacija „Dani višnje 2017“

0

U organizaciji Opštine Prokuplje danas je održana privredno –turistička i kulturna manifestacija  „Dani  višnje 2017“.

Svečanom otvaranju  ove  sada već tradicionalne manifestacije prisustvovali su predstavnici Opštine Prokuplje i drugih opština, načelnik Topličkog  upravnog okruga,  predstavnici Pravoslavne crkve, Vojske, Policije,  udruženja Topličana iz Beograda i Niša,  proizvođači oblačinske višnje i proizvoda od višnje, otkupljivači,  poljoprivredni stručnjaci, izlagači poljoprivrednih mašina i  mnogi drugi uvaženi gosti.

Prisutne je pozdravio zamenik predsednika  Opštine Prokuplje Miroljub Paunović, koji je   istakao   da   se  ova manifestacija, u čijem je sastavu i „ 12.Sabor višnjara“ održava  u saradnji  sa MZ Velika Plana, proizvođačima , prerađivačima i otkupljivačima višnje.

-Na ovaj način hteli smo da ukažemo na značaj proizvodnje višnje, kao i na potrebu očuvanja ove proizvodnje na području naše opštine i šire regije. Opština Prokuplje je na prvom mestu u Republici Srbiji po proizvodnji višnje koja  je zasađena na površini od oko 2.500 hektara i godišnje ostvaruje proizvodnju od oko 15.000 tona.  Višnja se sa našeg područja plasira na tržište  EU, a poslednjih godina i u SAD , a ostvareni  godišnji prihod iznosi  20 miliona evra, istakao je Paunović.

Oblačinska višnja je brend  ovoga kraja i ove regije pre svega zbog jedinstvenog kvaliteta, poznatog u celom svetu po svojim prehrambenim i tehnološkim karakteristikama. Svaka godina za poljoprivredne proizvođače je karakteristična, ima svoje uspone i padove. U ovoj godini niske prolećne temperature i prizemni mraz u dolinama naneo je značajne štete zasadima višnje i šljive, a isto tako i ostalim voćnim vrstama. Procentualno izraženo  šteta na zasadima višnje ove godine je oko 50 odsto.

-Moramo istrajati i izdržati i ovakve proizvodne godine kada je rod smanjen, a na drugoj strani imamo donekle zadovoljavajuću otkupnu cenu. Кoristim priliku da istaknem da lokalna samouprava nema uticaja na formiranje otkupne cene jer nju određuje tržište. Svakako da nam je interes  da ona bude što veća i u tom cilju, u skladu sa našim ovlašćenjima, dajemo maksimalan doprinos,  podvukao je Paunović.

Prema njegovim rečima, lokalna samouprava  čini napore da poveća obim proizvodnih kapaciteta višnje i  samim tim poveća stepen finalizacije i prerade višnje. Više od 90% proizvodnje  plasira se i preradi van područja  opštine, a samim tim se i značajan deo dohotka odliva sa  ovog područja.

-Još jednom želim da  ukažem na to da je potrebno da zajedno radimo  na očuvanju proizvodnje, da podignemo nove tehnologije, pratimo zahteve tržišta i uvodimo  preko potrebne standarde u proizvodnji  i preradi i povećamo preradne kapacitete. Od države tražimo da nam merama podsticaja i subvencija pomogne u našim naporima da podignemo nivo tehnologije, dovedemo investitore, pronađemo rešenje za   žilogriz i prilagodimo se zahtevima savremenog tržišta,  zaključio je  Paunović.  Ovom prilikom on se u ime Opštine Prokuplje zahvalio svima koji  su podržali i pomogli  organizaciju ove  manifestacije koja je održana  u  salama   Olympic Residence  u Prokuplju.

U nastavku programa  održan je kulturno umetnički program   Doma kulture.   Pesmom „Višnjičica rod  rodila“ nastupio je Dečji hor „Sanjalice“, a КUD „Abrašević“ izveo je splet narodnih igara.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime