Održana manifestacija „Dani višnje 2018.”

0

U organizaciji Opštine Prokuplje održana je privredno turistička manifestacija pod nazivom “Dani višnje 2018.” Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji prisustvovao je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović sa saradnicima,  profesori mnogih visokoškolskih ustanova, mnogobrojni proizvođači višnje i drugog voća iz Prokuplja, Blaca, Žitorađa i Merošine, proizvođači poljoprivrednih i priključnih mašina i predstavnici javnog, društvenog i kulturnog života prokupačke opštine.

-Zbog značaja brenda oblačinske višnje ovo je četvrti put kako se ova jedinstvena manifestacija organizuje zavoćare, prerađivače i vlasnike hladnjača, izjavio je Paunović i dodao da je nadaleko čuvena oblačinska višnja  postala Topličko crveno blago.

Sa ovog skupa nadležnim državnim organima poslata je poruka, da se zbog nepovoljne demografske slike, očuvanja proizvodnje i brenda, višnja uvrsti u strateški proizvod.

„O klonskoj selekciji oblačinske višnje” govorio je prof. drDragan Nikolić, a „Savremenenom rešenju za berbu koštičavog voća” prof. Radomir Mrvaljević. Doktor Miroslav Ivanović govorio je na temu „Zaštiti sebe, a ne samo biljke.”

Na platou Poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” održan je mini sajam poljoprivrednih mašina i priključne opreme.

Generalni zastupnik italijanske firme Ferari za Srbiju Dejan Petković rekao je da je u poslednja dva meseca potražnja za tresača voća nadmašila sva očekivanja.

-Zbog smanjenja troškova proizvodnje i nedostatka radne snage prodato je više od 200 tresača voća. Ono što je povoljno jeste da je nadležno ministarstvo kupcima vraćalo i do 60 odsto sredstava, izjavio je on.

Na manifestaciji su dodeljena i priznanja.

Za najuspešnijeg mladog proizvođača višnje proglašen je Vladan Dinčić iz prokupačkog Novog Sela.

Prvo mesto za najboljeg poljoprivrednog proizvođača proglašena je Slađana Radosavljević iz sela Mađare.Drugo mesto pripalo je Zoranu Mitroviću iz Donje Stražave, a treće Goranu Кovačeviću iz Velike Plane.

Za najuspešnijeg proizvođača organske hrane proglašen je Ljubinko Vasiljević iz Gornje Rečice.

Najuređenije dvorište ove godine imao je Nenad Tomović iz Velike Plane.

U kulturnom delu programa učestvovao je КUD “Abrašević” i dečiji hor „Sanjalice” prokupačkog Doma kulture.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime