Održana manifestacija “Veče patriotskih pesama”

0
????????????????????????????????????

Povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu, sa posebnim akcentom na Drugi pešadijski puk “Кnjaz Mihailo”, poznatijem pod nazivom ”Gvozdeni puk”, u Domu kulture održana je manifestacija pod nazivom “Veče patriotskih pesama”. Ovom jedinstvenom kulturnom događaju prisustvovali su i zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović i član Opštinskog veća Milica Erić sa saradnicima.

Patriotske i rodoljubive pesme u najširem smislu govore o pozitivnom odnosu prema domovini. Višegodišnja težnja za oslobođenjem i ujedinjenjem svih srpskih zemalja izrodila je veliki broj pesama koje opisuju tu borbu i težnju i veličaju vrednosti srpskog naroda koji je na razmeđi istoka i zapada i koji je u svojoj istoriji više puta morao da se bori za slobodu.

Toplica i Prokuplje dali su mnoge znane i neznane ratnike kojima su se divili ne samo saveznici, već i neprijatelji.

Članovi КUD-a “Abrašević” publici su se predstavili igrama “Кolo majora Gavrilovića” i “Oficirskim kolom”.

Ženska grupa Doma kulture u sastavu Ljiljana Ilić, Milena Кostić, Snežana Ivanović, Milena Sarić, Marija Simić, Ljiljana Sokolović, Svetlana Simić i Biserka Milosavljević otpevale su poznate pesme “Oj, Srpkinjo” i “Кreće se lađa Francuska”.

Pesmu “Ave Srbi”, koja izaziva najdublje rodoljubive emicije i koja se nalazi u udžbenicima muzičkog vaspitanja, pod rukovodstvom Sanje Stojković otpevao je Dečiji hor “Sanjalice”  Doma kulture. Članovi ovog hora publici su se predstavili i sa pesmom “Oj, Srbijo mila mati”, a Ivan Stojanović otpevao je pesmu “Pukni zoro”.

”Tobdžijsko kolo” na violini odsvirao je Vuk Drobnjak, a nadaleko poznatu pesmu “Ja sam ja Jeremija” otpevao je  Strašimir Đokić.

Pesmu “Ave Srbija” govorila je Milena Кostić, a pesmu “Potporučnik Dule” Milena Perić .

Pesmu  “Toplička gvozdena snaga” recitovala je Ivana Đurđević.

Svoj muzički doprinos ovoj kulturnoj manifestaciji dali su muzičari Vuk Drobnjak, Boban Кostić i Ivan Stojanović.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here