Održana promocija najmlađih oficira srpske vojske

0

Svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije održana je ispred Narodne skupštine. Prve oficirske činove dobilo je 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Svečanoj promociji najmlađih oficira prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi kao i predstavnici diplomatskog kora.

Najboljima studentima u klasi Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić predsednik Alekdsandar Vučić uručio je sablje sa posvetom. Prethodnih godina uručivani su i pištolji ali to ove godine nije slučaj, javlja RTS

Potporučnik Pešić obratio se okupljenima na platou ispred Doma Narodne Skupštine u ime najboljih kadeta Vojne Akademije i VMA poručivši da “nema toga što se za otadžbinu ne može dati.”

On je rekao da su na Vojnoj akademiji naučili da nose teret najodgovornije i najlepše profesije, kao i da su spremni da preuzmu odgovornost za život svakog čoveka.

“U ime cele klase kažem da nam je bilo zadovoljstvo koračati tim putem. Pitanje časti za srpskog oficira srž je svih pitanja. Svako ko danas stoji u ovom stroju zaslužuje vaše poštovanje, jer je učen da zanemari svoje lične interese zarad opšteg dobra i jer su odlučni da ostaju uz svoj narod i budu svoji na svom”, poručio je Pešić.

Vojnu akademiju završilo je 148 kadeta i kadetkinja 143. i 144. klase Vojne akademije, među kojima je 10 kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Medicinski fakultet VMA završava 27 mladića i devojaka iz 9. klase Medicinskog fakulteta VMA.

foto: Ministarstvo odbrane

Rektor Univerziteta brigadni general Boban Đorović rekao je da se Univerzite odbrane starao da kadetima pruži relevantna naučna znanja, vojna obrazovanja primerana oficirskom pozivu i zavidnu obučenost.

“Cilj nam je da svaki kadet i kadetkinja razvije svoje umne i fizičke sposobnosti do nivoa koji to zshteva prvi oficirski čin i preko toga – do maksimalnih mogućnosti svakog kadeta ponaosob. Sve to na osnovu akademskog i vojničkog”, rekao je Đorović.
Istakao je da Vojna akademija održava visok nivo naučno-istraživačeke delatnosti i posebno su ponosni što su kadeti učestovali na naučnnom skupu o vojnim naukama.

“Uveren sam da će oni će brzo činiti jezgro stvaralačke vojne misli i vojne prakse”, rekao je Đorović.

Naveo je da im je namera da Vojna akademije dodatno unaprede nastave vodeći neprekidno računa o potrebama Vojske Srbije. “Vojno školstvo je dragoceni resurs jer formira budućnost vojne profesije”, poručio je Đorović.

Predsednik Vučić, tom prilikom, obraćanje je započeo rečima vojvode Mišića koji je rekao „da se u ratu lako gubi glava, ali se jednako lako gubi i obraz“.

@Dragi potporučnici, govoriću iz srca, znajući koliko je teško vreme i veliko breme pred vama. Obraćam vam se i kao neko ko bi po godinama mogao da vam bude otac i kao neko ko dobro zna sa kakvim se problemima naša zemlja danas suočava i koji su sve izazovi pred nama. Lepo je i časno biti vojnik Vojske Srbije, lepo je i často služiti svojoj otadžbini, ničeg lepšeg i časnijeg nema, ali vam taj posao neće biti lak” – istakao je predsednik Vučić i dodao da će im kadetski dani ostati u najlepšem sećanju.

Predsednik Vučić najmlađim oficirima zahvalio je što su odgovorno i ozbiljno pristupili tom poslu.

Program svečanosti uveličali su naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” i Reprezentativnog orkestra Garde

(RTS/Tanjug/Ministarstvo odbrane)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime