Održana Svetosavska akademija Kruševca

0

U Kruševačkom pozorištu, u organizaciji Eparhije krusevačke, Kulturnog centra i Kruševačkog pozorišta, pod pokroviteljstvom Grada Kruševca, večeras je održana Svetosavska akademija, na kojoj je svečano uručena Svetosavska nagrada, kao trajni oblik priznanja pojedincima za najviša dostignuća u oblasti kulture, prosvete i nauke za Grad Kruševac, mladom naučnom radniku, ambasadoru kulture i omladinskom aktivisti na polju stvaralaštva, istraživačkog rada i ekonomije, Zoranu Tomiću.

Zoran Tomić, doktorant na Ekonomskom fakultetu u Nišu i apsolvent fizike na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu, zahvalio se porodici, lokalnoj samoupravi i ministru Bratislavu Gašiću na podršci i najavio rad na promociji Grada Kruševca, nauke i stvaralaštva medju mladima.

Zoran Tomić, dobitnik Svetosavske povelje
Zoran Tomić, dobitnik Svetosavske povelje

Svetosavska akademija u Gradu Cara Lazara 2016. godine širi vidike, Nebo Unutrašnjeg Čoveka, naučnika Svetosavca – dodiruje Nebo, Svetoga Save, sveprisutnog u svim vekovima, kao što je Hristos sveprisutan u Ocu srpske nacije. Takav je blagoslov posle Svetosavske himne, uputio Preosvešteni Vladika David.

Besedu je uputio starešina Crkve Pokrova Presvete Bogorodice na Rasini protojerej Miroslav Pešić, a u programu su učestvovali monasi manastira Sukovo, mešoviti i dečiji crkveni hor Sveti Knez Lazar, Etno grupa Božuri Careva grada i glumci Kruševačkog pozorišta.

Svečanosti su prisustvovali Episkop David i gradonačelnik Dragi Nestorovic sa saradnicima, predstavnici politike, javnog, privrednog i kulturnog života Grada i Rasinskog okruga.

Proslavi Savindana u Kruševcu i Svetosavskoj akademiji, posvećena je Svetosavska bašta, sutra (utorak) od 16.30. Gost Bašte je dobitnik „Svetosavske nagrade“ Zoran Tomić.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime