Održana Svetosavska akademija

1

Tradicionalna manifestacija povodom obeležavanja školske slave Svetog Save održana u Narodnom muzeju Toplice. Zaslužnim građanima Toplice uručene Svetosavske povelje i zahvalnice.

Danas je u podne održana Svetosavska akademija, na kojoj su u prisustvu zvaničnika, radnika kulturnih ustanova i građana saopštena imena ovogodišnjih dobitnika Svetosavske povelje i zahvalnica. Za izuzetno zalaganje, humanitarni rad i doprinos društvenom i kulturnom životu Toplice zahvalnice su dodeljene Nikoli Radosavljeviću, Nataši Rajović i Zorici Milošević Cincarki.

Svetosavskim poveljama ovenčani su Miroslav Milovanović, direktor Doma učenika srednjih škola, kao i Srđan Milosavljević, vlasnik firme D.o.o. „Ekskluziv“ iz Kuršumlije.

Načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović je rekao da su i ove godine želeli da izdvoje one građane koji su dali značajan doprinos zajednici.

– Posebno me raduje što su predlozi za ovogodišnju nagradu stizali od nastavnika i profesora. Oni su predlagali svoje učenike. Dakle, Toplica ne mora da brine za svoju budućnost. Oni su naš ponos i mi ćemo dati sve od sebe da ih na svaki mogući način podržimo, rekao je Vukadinović.

Svi dobitnici nagrada pokazali su veliku zahvalnost, posebno zato što priznanje dolazi iz mesta u kom žive i rade.

– Zadovoljan sam nagradom, a najviše zato što ona nije politički obojena. Ocenjen je zaista rad institucija i pojedinaca i naše zalaganje. Ja sam dobitnik Svetosavske povelje na republičkom nivou za 2014. godinu, ali moram da priznam da mi ovo priznanje danas mnogo više znači, upravo zato što dolazi iz mog grada. Svi ćemo se i dalje truditi da ovaj naš grad živi, cveta i da mladi ostaju u njemu, rekao je Miroslav Milovanović, direktor Doma učenika srednjih škola.

Akademija bez Crkve

Ono što je iznenadilo sve prisutne jeste odsustvo sveštenstva na manifestaciji. Kako saznajemo, Crkva je ocenila ovogodišnju akademiju kao izraz samovolje Topličkog upravnog okruga. Prema rečima sveštenika Nikole Ilića Svetosavska akademija se ne može održati bez duhovnosti, a načelnik okruga je isključio crkvu.

Načelnik Topličkog okruga tvrdi da je Crkva pozvana da učestvuje u organizaciji.

– Svetosavsku akademiju organizovao je Toplički upravni okrug u saradnji sa ustanovama kulture i opštinama Prokuplje, Kuršumlija, Žitorađa i Blace. Crkvena opština je uredno pozvana da prisustvuje ovoj svečanoj akademiji. Nikada nisam ni kao vernik crkvu marginalizovao, pa ni u ovom slučaju, rekao je Vukadinović.

Ovogodišnjoj svečanoj akademiji nisu prisustvovali ni direktori ni nastavnici prokupačkih škola, jer je po prvi put Svetosavska akademija zakazana u podne, u vreme kada škole imaju svoje svetosavske svečanosti.

Više fotografija sa Svetosavske akademije možete pogledati OVDE.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime