Održana tribina za prokupačke poljoprivrednike

0

Prva ovogodišnja tribina o novom Pravilniku o upisu u registar i obnovi registracije poljoprivrednih gazdinstava, dodeli subvencija i podsticajnih sredstava, IPARD programu, merama agrarne politike Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i merama za unapređenje poljoprivrede na teritoriji Prokuplja održana je u Velikoj Plani, u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Prokuplje. Sastanku je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović sa saradnicima.

Predavanje je izazvalo veliko interesovanje poljoprivrednika iz Mršelja, Gornje i Donje Bresnice, Merovca, Velike Plane i drugih okolnih sela.

– Jedan od strateških ciljeva lokalne samouprave u narednom periodu je unapređenje i razvoj poljoprivrede na celoj teritoriji grada. U tom cilju, ove godine u agrarnom budžetu predviđana su sredstva u iznosu od 22,8 miliona dinara, što je znatno više u odnosu na prethodne godine, izjavio je Paunović i dodao da samo registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu dobiti subvencije, podsticajna i bespovratna sredstva za poljoprivredu preko IPARD programa, Ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave.

Da bi se primenila nova naučna dostignuća i tehnologije, proizvodila zdrava, kvalitetna i bezbedna hrana, poljoprivrednici moraju biti upoznati sa merama agrarne politike na državnom i lokalnom nivou, zahtevima tržišta, i zato su neophodna ovakva predavanja, tribine i stručna savetovanja.

Paunović je naglasio da je prijatno iznenađen velikim brojem prisutnih poljoprivrednika na predavanju, posebno mladih koji su svojim dolaskom pokazali da žele da ostanu u svojim selima i da se bave poljoprivredom.

– Velika Plana sa okolinom je poznat voćarski kraj, posebno kada je u pitanju proizvodnja višnje, šljive i grožđa. Ovde su ljudi vredni i žele da stiču nova znanja, kako bi unapredili svoju proizvodnju i ostvarili dobit od svog rada, rekao je on i dodao da stručnu pomoć poljoprivrednici mogu dobiti od savetodavaca u PSS i Odeljenju za poljoprivredu u Prokuplju.

Vršilac dužnosti direktora PSS, Dejan Tonić, govorio je o izmenama i dopunama Pravilnika za registraciju i obnovi registracije poljoprivrednih gazdinstava.

– U interesu svakog poljoprivrednika je da registruje svoje gazdinstvo. Da bi mogao da konkuriše za dodelu subvencija, podsticajnih ili bespovratnih sredstava, potrebno je da poljoprivrednik bude registrovan, rekao je Tonić i dodao da poljoprivrednici, koji u prethodne dve godine nisu obnavljali svoja gazdinstva, ove godine bi trebalo to da urade.

Registracija i obnova registracije trajaće od 1. marta do 31. arila, a pomoć u popuni potrebne dokumentacije pružaće zaposleni u PSS i Odeljenju za poljoprivredu u Prokuplju.

Savetodavac u PSS, Snežana Jović, govorila je o IPARD programima koji se finansiraju iz fondova Evropske unije.

– Osim nacionalnih i lokalnih izvora finansiranja, poljoprivrednici za razvoj i unapređenje poljoprivrede mogu da apliciraju i kod međunarodnih fondova, odnosno preko IPARD programa, kaže ona i dodaje da samo registrovana poljoprivredna gazdinstva, na osnovu projekata, mogu ostvariti podsticajna sredstva ili subvencije.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime