Održano tradicionalno Topličko veče u Beogradu

0

I ove godine Udruženje Topličana u Beogradu organizovalo je tradicionalno druženje Topličana koji žive i rade u Beogradu.

Beogradski restoran „SER ŽIL“ ugostio je oko 400 Topličana i prijatelja Topličana povodom godišnje manifestacije „Topličko veče 2023“.

Ovogodišnji protokolarni domaćin je bila opština Kuršumlija. Turistička organizacija opštine Kuršumlija je prezentovala gostima manifestacije privredni, kulturni i turistički potencijal ove opštine. Ugledni voditelj i pisac Vanja Bulić je uspešno vodio program manifestacije do duboko u noć. Muzička grupa Žarka Janićijevića i pevač Čeda Marković su uveseljavali goste do ranih jutarnjih sati.

Manifestacija je započela dobrodošlicom predsednika Udruženja Topličana u Beogradu Dragana Vladisavljević.

„Poštovane Topličanke i Topličani, uvaženi prijatelji Topličana, poštovani  predsednici i predstavnici Topličkog upravnog okruga, uvaženi predstavnici Udruženja Topličana u Nišu i Novom Sadu –  dobro vam veče.

Imam izuzetnu čast i veliko zadovoljstvo da vas večeras sve srdačno pozdravim u svoje lično ime i u ime članova Udruženja Topličana u Beogradu i ujedno poželim dobrodošlicu sa željom da se prijatno osećate i lepo provedete na ovom današnjem zajedničkom okupljanju i druženju.

Posebno želim da se zahvalim članovima našeg Udruženja koji su učestvovali u organizaciji manifestacije Topličko veče: Daliboru Pešiću, Predragu Jakovljeviću,  Branku Maslakoviću, Slavku Šljiviću, Mikici Stankoviću, Nadi Protić, Draganu Milenkoviću, Ivici Andriću, Dušanu Zečeviću, Stefanu Vladisavljeviću, Ivici Laziću, Nikoli Dragoviću, Branislavu Baćoviću, Relji Mirkovu, Draginji Šešum, Miroslavu Vuliću, Ljubomiru Periću, Stefanu Mitroviću,  Marku Dragoviću, Zoranu Iviću, Ani Zečević, Vesni Šunjevarić, Radosavu Petroviću, Radetu Šmigiću, Novici Radoševiću, Milanu Lukoviću, Zoranu Vladisavljeviću, Branku Marinkoviću i dr., zemljacima iz Kuršumlije koji su ove godine protokolarni domaćin druženja u Beogradu, kao i restoranu „SER ŽIL “ koji se sa bogatim menijem potrudio da se svako oseća kao u svom rodnom mestu. Naravno tu je i muzički bend Topličanina Žarka Janićijevića koji će se postarati da nam veče bude prijatno i nezaboravno.

Naše okupljanje ima za cilj druženje, upoznavanje, očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa Toplice, drugih običaja i moralnih vrednosti koje se neguju u našem zavičaju. Cilj nam je i da mlađe generacije Topličana, koji žive van Toplice vežemo za Toplicu i da zainteresujemo i pozovemo sve drage goste i prijatelje da posete naš zavičaj i da se i dalje zajedno družimo.

Udruženje Topličana u Beogradu koje postoji preko 91 godinu i dan danas uspešno funkcioniše, jer pamti i poštuje svoju istoriju, ljubomorno čuva veru svojih predaka i podržava stasalu omladinu. KO NE ZNA ODAKLE DOLAZI, NE MOŽE ZNATI NI KOME TREBA IĆI.

Obične vojnike i oficire Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, koje je krasilo herojstvo, drugarstvo i moralnost činilo je ono što se zove TOPLIČKI GVOZDENI PUK.

Snaga čuvenog puka je bila u snazi njegovih ljudi, a slobodno mogu da izjavim da i naše aktivne članove Udruženja topličana u Beogradu, odnosno potomke junaka Gvozdenog puka krasi velika snaga usmerena na očuvanju i povećanju ugleda Udruženja, kao i afirmacijom rodnog kraja Topličana i jačanju svesti kod naših zemljaka o pripadnosti rodnom kraju.

Takođe, svi smo se potrudili da program i sadržaj večerašnjeg druženja u restoranu SER ŽIL u Beogradu ispuniti svoj cilj – NASTAVAK USPEŠNE VIŠEDECENIJSKE TRADICIJE ORGANIZOVANJA TOPLIČANA I PRIJATELJA TOPLIČANA-rekao je Vladisavljević.

O aktivnostima u opštini Kuršumlija, prisutne goste je upoznao zamenik predsednika opštine Kuršumlija Dejan Lović.

Za doprinos i afirmaciju Toplice, predsednik Udruženja u Beogradu Dragan Vladisavljević je uručio zahvalnice zaslužnim pojedincima, i to: uglednom privredniku Predragu Jakovljeviću, pukovniku Ivici Andriću, uglednom građaninu i humanisti Slavku Šljiviću, uglednoj građanki Draginji Šešum,  književnici Snežani Teodoropulos i uglednom građaninu Radosavu Petroviću.

Tradicionalna toplička lutrija koja jee organizovala i sprovela na ovoj večeri je bila jedna od najuspešnijih do sada. Podeljen je veliki broj nagrada od strane Topličana i prijatelja (turistički aranžmani za Veneciju, Zlatibor i Guču dar agencije BEOSONIK I SONIK TURS BEOGRAD, aranžmani opštine Kuršumlija u Lukovskoj, Kuršumlijskoj i Lukovskoj banji, brojna književna dela, pića iz vinarija…

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime