Omaž Ćosiću

0

Na godišnjicu smrti Dobrice Ćosića ( Velika Drenova kod Trstenika 29. decembra 1921- 18 maj Beograd 2014) pojavio se novi broj časopisa Bagdala. Posvećen je srpskom piscu, romansijeru i esejisti, političkom i nacionalnom teoretičaru, koji je često nazivan “duhovnim ocem srpske nacije,,,. Ćosić je bio prvi predsednik SRJ, od 1992. do 1993. godine. Pored ostalog, napisao je kultne romane: “Korene”, “Deobe”, “Vreme smrti”, “Vreme zla”, “Vreme vlasti”, ali i mnoge druge.

Kruševačka Bagdala objavila je i Ćosićev pogled na rat, a reč za mir preredio je Pavle Bubanja, predsednik Asocijacije mira u Kruševcu.

,, … Elektronski mediji sa moralnim poništenjem protivnika, propaganda mržnje, kleveta i laži o protivniku sa lažima o svojim ,,svetim”, ,,pravednim” i ,,oslobodilačkim” ciljevima, čine savremene ratove zaista totalnim. Protivnika treba najpre duhovno uniziti pa ga biološki uništiti. Treba mu razoriti sve što je na njegovom tlu stvoreno; treba ga obezvrediti u ljudskoj zajednici; treba uništiti i prirodu u kojoj živi. Savremeni rat je i antiekološki rat. Možda će rat medijima postati permanentni oblik rata u informatičkoj, internetskoj civilizaciji. Novinari i kamermani satelitskih televizija postali su ubice opasnije i efikasnije od ratnih specijalaca. Demonizacija protivnika i kad ih vrše ,,demokratske” države i njihove institucije, poprima karakter tribalističke i rasističke mržnje. … Mediji u funkciji totalnog rata, ostvaruju totalni nihilizam u oblicima demokratskog i humanističkog licemerja. Rat medijima je rat lažima.Ubice se predstavljaju kao ,,humanisti” i ,,demokrati”, a plaćeni lažovi -istinobožcima. Paradoksi se umnožavaju do neraspoznavanja,, …, izjavio je Dobrica Ćosić 20. jula 1999. godine u intervjuu ,,O ratu, reč za mir,, posle bombardovanja Srbije od strane NATO alijanse.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime