Omaž velikom glumcu

0

U Narodnoj bilbioteci „Rade Drainac“ predstavljena je monografija „Kralj“ Anite Panić o poznatom srpskom glumcu Petru Kralju.

Monografija sadrži veliki broj fotografija iz privatnog života Petra Kralja od kojih su mnoge objavljene po prvi put, kao i scene Kraljevih najvećih glumačkih ostvarenja. Najupečatljiviji deo su ipak svedočenja o ličnosti Petra Kralja, njegovih prijatelja, kolega umetnika, saradnika do običnih ljudi.`

– Ovo nije bajka, ali je priča o jednom vladaru pozorišne scene, čudesnih stihova i ljudske dobrote, koja se retko sreće u ovom veku. Poslovno sam sarađivala sa Petrom Kraljem, a monografija je napisana posle glumčeve smrti, rekla je autor monografije Panić i dodala da se Kralj ponosio svime što je uradio, ali nikada nije dozvolio da mu popularnost poremeti normalan porodični život, a ako bi nešto i dobijao preko reda, ponekad i nezasluženo, govorio je da je za to krivo njegovo ime i prezime.

Kao svog ličnog i profesionalnog gesla uvek se držao onog što je „propovedao“ njegov prijatelj i kolega Zoran Radmilović, da se na scenu ne sme izaći slučajno i da ništa što radiš ne sme biti slučajno. Za njega je bilo besmisleno praviti razliku između glavnih i sporednih uloga u pozorištu, a pogotovo na filmu. Tvrdio je da uloga ima neki sadržaj ili njom nemate šta da kažete.

Ako je misija umetnika da „služi narodu“ istakla je Panić, onda je upravo ovaj glumac pripadao toj vrsti, jer je u svom dugotrajnom glumačkom stažu igrao na najneverovatnijim mestima, u preduzećima, fabričkim halama, na sceni i bez scene.

Za Petra Kralja su tvrdili da se sa svojim pozivom srodio i da je glumio telom, dodirom i pokretom.

Nosilac je brojnih priznanja, kao i četiri nagrade za životno delo, „Dobričin prsten“, „Pavle Vuisić“, „Zlatni ćuran“ i „Sterijino pozorje“.

Autor monografije „Kralj“ Anita Panić je započela karijeru na Radio Beogradu kao autor emisija iz kulture. Kasnije kao televizijski urednik i scenarista realizovala je preko stotinu dokumentarnih emisija i filmova, za koje je nagrađivana na međunarodnim festivalima.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime