Onlajn novinarstvo – novinarstvo novog doba

0
novinarstvo-tribina
Foto: Bojan Miljuš

Predavanje u okviru seminara koji je održan u Prokuplju a u okviru projekta “Unapređenje profesionalnog novinarstva u Topličkom Okrugu“:

Više od dve decenije „tradicionalna“ štampa i onlajn novinarstvo funkcionišu istovremeno. Paralelno istrajavaju nepoverenje i skepticizam prema digitalnim medijima i pesimističke prognoze za štampane novine. Iako je dosad bilo više nagoveštaja i predviđanja da će veliki digitalni zaokret potpuno potisnuti štampane medije, to se ipak nije dogodilo.

Naprotiv, štampane novine istrajavaju, ali uz primenu izvesnih praktičnih koraka kao što je uvođenje onlajn izdanja, na primer. Sa druge strane, digitalni mediji sve više ojačavaju, te se njihova pozicija visoko profitabilnih izvora informacija sve više utvrđuje. Postaje sve jasnije da je razvoj novinarstva u sferi digitalnih aplikacija i društvenih medija tek na svome početku.

U ovom tekstu posebno će biti reči o karakteristikama onlajn novinarstva i glavnim razlikama u odnosu na tradicionalne medije.

Tekst je napisan u okviru projekta „Unapređenje profesionalnog novinarstva u Topličkom okrugu”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime