Opservatorija na planini Vidojevici

0

Samo 2,5 kilometra od Belog Kamena, 20-tak od Prokuplja, na vrhu planine Vidojevica zvanom Bandera, na nadmorskoj visini od 1155 metara nalazi se opservatorija.

Svetlosno zagađenje u Beogradu je značajno smanjilo mogućnosti za profesionalna posmatranja iz zvezdarske Opservatorije. Zato je formirana njena posmatračka stanica na planini Vidojevici, jednoj od retkih planina u Srbiji sa tamnim nebom, na kojoj je svnaetlosno zagađenje minimalno. Najpre je 2011. godine instaliran teleskop čiji je prečnik ogledala 60 cm, a pet godina kasnije dopremljen je najveći teleskop u zemlji i regionu, a nosi naziv po našem čuvenom naučniku Milutinu Milankoviću, koji je bio i jedan od upravnika Opservatorije u Beogradu.

Nabavku ovog teleskopa, čiji je prečnik ogledala 1.4m, vrednog milion evra, finansirala je Evropska unija kroz šestogodišnji međunarodni projekat „Bellisima“. U potpunosti je automatizovan, a posmatranje  se vrši preko interneta. To je trenutno najveći teleskop na zapadnom Balkanu.

(Tekst je napisan u okviru projekta „Turistički potencijali Prokuplja”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Prokuplja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime