Oročenja štednja za stabilne finansije u 2023. godini

0
oročena štednja
Pexels.com

Iako se svi pribojavamo predstojeće jeseni i zime, pravi izazov će doći u 2023. godini kada će nam trebati sredstva, a mnogi će iscrpeti postojeću ušteđevinu.

Želite da sledeće godine idete na odmor? Želite putovanja? Planirate da kupite automobil? Oročena štednja je najbolji način da sada štedite i na raspolaganju imate novac kroz 6 meseci ili duže.

Zašto je oročena štednja važan deo stabilnih finansija?

Svaki vid štednje je važan deo raspolaganja finansijama. Ovde se ne misli na fond „za crne dane“ već na raspoređivanje dnevnih troškova tako da se stvori prostor za veće trošenje u budućnosti.

Oročena štednja je i odličan način da se finansiraju kupovine na zdravim osnovama, bez potrebe za uzimanjem kredita ili barem ne uvek i za sve vanredne troškove. 2023. će sigurno biti mnogo finansijski stabilnija ako se raspolaže sa fondom koji će i banka uvećati uz pomoć kamatne stope.

U svetu je sasvim normalno imati različite fondove štednje i onu kratkoročnu – po viđenju, i dugoročnu – oročenu štednju. U visokorazvijenim zemljama je najveći stepen štednje što se ne očekuje s’ obzirom da oni raspolažu sa najviše novca i imaju stabilne prihode iz godinu u godinu.

Odvajanje sredstava za oročenu štednju ne mora biti opterećujuće, dovoljno je uštedeti na više mesta i doneće se nekoliko hiljada. Kada bi se toliko uštedelo svakog meseca i to sve ostavljano kao oročena štednja, vremenom bi to mogla biti veća količina novca koja će dobro doći za neka buduća trošenja.

Štednja u banci donosi kamatu, ali i druge prednosti!

Sama definicija oročene štednje je da je to štednja koja se deponuje u banku na određeni rok i sa tačno određenom visinom kamate. To znači da se na štedni račun banke mogu uplatiti sredstva i dogovoriti period oročenja – period do kada će sredstva biti na raspolaganju banci. Što je period duži to je kamata koju daje banka veća, pa bi trebalo razmisliti o maksimalnom roku koji vam odgovara ili ukupnu sumu podeliti tako da jedan deo novca bude na raspolaganju ranije, a jedan da vas sačeka kroz godinu i duže.

Pored toga što se na ovaj način sredstva uvećavaju, oročena štednja u banci će sprečiti nenamensko trošenje novca koje svi imamo ako nam je on lako dostupan. Uz to, država osigurava depozitna sredstva pa su ona i na svaki drugi način bezbednija nego čuvanje u kući ili na drugim mestima. Zbog toga je oročena štednja, štednja sa najvećim prihodima i čuvaće sredstva sve dok ne budu bila potrebna za trošenje.

Bićete zahvalni za ovakvo proaktivno razmišljanje kada novac bude na raspolaganju. Manje kreditno opterećenje znači više raspoloživog novca za tekuće troškove, a to ostavlja prostor za novo izdvajanje sredstava za neke buduće troškove i čuvanje u bankama kao oblik štednje.

Oročena štednja u dinarima donosi najveću kamatu pa će vam i deponovanje biti neuporedivo lakše, nema troškova usled kursne razlike ili potrebe za posedovanjem deviznog računa. Pronađite banku koja daje najviše kamatne stope i olakšava štednju uz brojne dodatke i opcije koje vlasnicima računa olakšavaju raspolaganje svojim sredstvima.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime