ORPAK zaustavio Hajku na vuka

0

Najavljene Hajke na vuka za 21. februar na podjastrebačkim terenima u reonu Velikog Šiljegovca neće biti. Za to se potrudila kruševačka organizacija za zaštitu životinja ORPAK, koja je od svih nadležnih instanci, pa i od ministra odbrane Bratislava Gašića tražila da se zaustavi hajka na vuka i izvojevala pokretanje projekta ,, Monitoring vuka u lovištu Rasina,,.

,, Nakon apelovanja da se zaustavi „hajka na vuka“ koja je zakazana 21.02.2015. godine u Velikom Šiljegovcu, jutros je predsednica ORPAK-a Lela Bucek razgovarala sa predsednikom LU Kruševac Vladimirom Kostićem i nagovešteno je da hajke neće biti već ručak koji označava završetak lovne sezone. Danas je i izvršena inspekcijska kontrola u prostorijama LU Kruševac i od ove godine treba da krene projekat „Monitoring vuka u lovištu Rasina“ koji će trajati godinu dana radi utvrđivanja brojčanog stanja vukova na teritoriji Rasinskog okruga u zavisnosti od statistike znaće se u budućnosti da li je vuk strogo zaštićena vrsta u našim krajevima. Nažalost kao što svi znamo da je lov Zakonom dozvoljen, na mnoge stvari nećemo moći da odreagujemo, ali uvek ćemo moći da reagujemo protiv osoba koje muče i zlostavljaju životinje – pa i one divlje, reagovaćemo kao i do sada na nezakonite radnje, radnje koje predstavljaju Krivična dela i strogo su kažnjive, kao što je jamarenje, ubijanje strogo zaštićenih vrsta, ubijanje i lovljenje pasa i mačaka…. stavljanje zamki i narušavanje prirodnog staništa divljih životinja. Ovog puta se svima zahvaljujemo na podršci, kao i Ministru Bratislavu Gašiću koji se odazvao iako je van zemlje,, navodi se u obaveštenju kruševačkog Orpak-a.

Ovo društvo za zaštitu životinja je pre nekoliko dana na društvenoj mreži Facebook pokrenulo inicijativu za sprečavanje lova na vukove u Kruševcu.

,, U jeku sezone lova na vuka ovo udruženje je ministru odbrane Bratislavu Gašiću, nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, sekreatarijatu za zaštitu životne sredine uputilo apel kojim ukazuje na na veliku štetu koja se čini nehumanom i nezakonitom hajkom na vuka,,.
Udruženje je tražilo i da se preuzmu sve potrebne Zakonske mere i zaustavilov na vuka planiran za 21. februar u Velikom Šiljegovcu kod Kruševca.

U dopisu je navodeno da je Zakonom o divljači zabranjen lov u vreme kada je lovište pogođeno požarom, poplavama, snežnim nanosima, poledicom i drugim elementarnim nepogodama, što je prošle godine bio slučaj i u našoj zemlji.

”Kao što znamo prethodne godine smo imali velike količine padavina, izlivanje reka, poplave, klizišta, ugrožena su i naselja , što traje duže unazad, na planinama je pao veliki sneg, jako je hladno i ima poledica. Vukovi, kao i ostale divlje životinje, su takođe pogođene svim ovim nepogodama, skloništa su im uništena, izvore hrane takođe nemaju dovoljno, preživljavaju jedva i gore nego mi ljudi. Zato vas molimo da se što hitnije uključite i zaustavite ovu hajku koja će samo još više dovesti do stresa, haosa i uništenja divljih životinja.”, navedeno je u dopisu ORPAK-a.

Ovo udruženje zahteva i da se , budući da u Srbiji brojnost populacije vuka nije na zavidnom nivou, proveri i naloži objavljivanje brojčanog stanja svih divljih životinja, pogotovu sada vuka-što je Zakonska obaveza. ORPAK ističe da je hajka u kojoj učestvuje i do 1.000 lovaca sa psima, veliki stres za divljač i da prilikom progona budu i povređene i da umiru u najstrašnijim mukama, što se kosi za Zakonom koji se odnosi na zaštitu životinja.

“Novi Zakon o divljači i lovstvu doneo je brojne novine kada je u pitanju vuk. Primenom Bernske konvencije vuk je svrstan u kategoriju divljači koja uživa tretman lovostajem zaštićene vrste i u narednom periodu će se propisati lovna sezona na vuka u našoj zemlji ( vuk u Deliblatskoj peščari odnosno na teritoriji Vojodine uživa status trajno zaštićene vrste). Takođe, novim Zakonom o divljači i lovstvu predviđeno je, da su u grupnom lovu na vuka neophodni stručni pratioci”, piše u dopisu udruženja, uz dokaze da je vuk potpuno nestao ili je drastično proređen u Skandinaviji, zemljama Beneluksa, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Mađarskoj. Veoma je ugrožen i u Italiji, Španiji, Portugalu, Češkoj i Slovačkoj.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime