Osuđenici pošumljavaju goleti

0

U okviru projekta „Jedno drvo za jednog ratnika“ osuđenici iz nekoliko okružnih zatvora uže Srbije rade na pošumljavanju goleti. Tako, 25 osuđenih lica koja izdržavaju kaznu u Okružnom zatvoru u Kruševcu, pošumljavaju 13 hektara goleti na teritoriji opštine Brus u saradnji sa osuđenicima iz okružnih zatvora iz Prokuplja i Kraljeva, kao i Kazneno popravnog zavoda u Ćupriji.

Kako saznajemo, tokom novembra na području bruske i aleksandrovačke opštine sa 65.000 sadnica smrče i crnog bora pošumiće se tridesetak hektara goleti.

Projektom koji se u čast stogodišnjice Velikog rata realizuje na 34 lokaliteta u Srbiji predviđeno je do kraja godine posadi 482 hiljade sadnica na površini od 192 hektara.

Do kraja naredne nedelje biće zasađena 31.hiljada 375 sadnica, a od 26. oktobra do sada zasađeno je preko18 hiljada na ovoj lokaciji, rekao je upravnik Okružnog zatvora u Kruševcu Radoljub Minić.

Druga lokacija su Župske šume na području Aleksandrovca gde će prema biti pošemljeno 16 hektara sa blizu 40 hiljda novih sadnica. Predviđeno je da se u aprilu naredne godine pošumljavanje nastaviti na površini od 15 hektara u okruženju planine Željin.

Cilj ovog projekta, koji su pokrenuli Ministarstvo pravde – Uprava za izvršenje krivičnih sankcija i Javno preduzeće Srbijašume, je da se do 2018. godine na teritoriji uže Srbije posadi milion i 300 hiljada sadnica, koliko je i srpskih vojnika izgubilo živote u Prvom svetskom ratu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime