Osvojili Bulutski kamen

2
FOTO: Udruženje ekstremnih sportova Toplice

Članovi Udruženja ekstremnih sportova Toplice Aleksandar Marjanović, Dušica Ivić, Stefan Stevanović i Saša Miljković krenuli su u osvajanje Bulutskog kamena, koji poznaje svaki Prokupčanin. Za ovaj poduhvat oni su prošli kompletnu alpinističku obuku i kažu da je zarad  neverovatnog panoramskog pogleda na reku Toplicu i Hisar vredelo uraditi  nešto što se još niko u Prokuplju nije usudio.

Osvajanje Bulutskog kamena, zbog nepristupačnog terena, može se ubrajati u alpinistički poduhvat. Alpinizam predstavlja ekstremni vid planinarenja, odnosno kretanje i prolazak nepristupačnih terena u prirodi uz pomoć posebne opreme.

– Prilikom dolaska na samu stenu razmotrili smo mogućnosti gde i kako bi trebali da se spustimo, a samim tim iskoristimo i za penjanje. Odlučili smo se prvo za spust pa tek onda za penjanje uz stenu da bismo mogli sa sigurnošću znati šta nas očekuje tokom penjanja.  Imali smo dva kanapa,  jedan nam je koristio za spuštanje, a drugi je bio radi bezbednosti, za slučaj da  nešto od opreme zakaže. Mogu sa ponosom da kažem, u ime svih članova kojii su se penjali, da je pogled  tokom penjanja i spuštanja nešto što će svima nama ostati u lepom sećanju.  Ponavaljam da smo svi prošli obuku i to uradili sa odgovarajućom opremom i da nikako ne pokušavate sami, jer je veoma opasno, a ako neko želi da proba, naravno, izaći ćemo svima u susret – rekao je predsednik UEST-a Saša Miljković.

On je potvrdio da upravo zbog osvajanja Bulutskog kamena mnogi članovi udruženja u 2018. godini planiraju da osvajaju vrhove u Srbiji.

Alpinizam predstavlja najveći stepen dostignuća u planinarstvu. Bavljenje alpinizmom zahteva stalnu, odličnu fizičku kondiciju, psihičku stabilnost, veliko iskustvo. Poznavanje različitih tehnika penjanja sa težim elementima u suvoj steni i ledu i drugih faktora neophodnih za sigurno i uspešno izvođenje penjačkog uspona.

2 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime