Otkazana manifestacija “Dani višnje”

2

Zbog izuzetno loše situacije u vezi sa otkupom ovogodišnjeg roda višnje Opština Prokuplje, u znak solidarnosti i podrške poljoprivrenim proizvođačima a i u znak protesta prema ponašanju otkupljivača, odustaje od organizacije dela  programa manifestacije Dani višnje i 13. Topličkog sabora višnjara koji se odnosi na kulturno –umetnički program i saborovanje u Velikoj Plani.

Stanje na terenu je krajnje nepovoljno  pogotovo u delu koji se odnosi na otkup i plasman višnje jer je ovogodišnja cena veoma niska i kreće se od 25 do 50 dinara za kilogram. Ono što još više zabrinjava je dinamika i tok berbe jer je prema procenama stručnih službi obrano 60 do 70 posto gajene površine. Posebno je zabrinjavajuća situacija u podjastrebačkim selima gde je obrano samo oko 50 odsto roda.

Opština Prokuplje zbog velikog i opravdanog nezadovoljstva poljoprivrednika i u znak protesta prema procesu otkupa , koji dovodi do  bogaćenja pojedinaca na račun velikog broja proizvođača, odustaje od dela manifestacije. Lokalna samouprava  intezivno preduzima mere u saradnji sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem u cilju rešavanja problema i realizovanja dugoročnih mera , kako bi se sprečilo ponavljanje ovakve situacije i da široki sloj ljudi, koji živi od svog rada ne bi ponovo došao u nezavidnu situaciju.

2 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime