Otvoren jedinstven eko-vrt u Prokuplju

0

Zahvaljujući zalaganju i interesovanju mladih ekologa u Osnovnoj školi Ratko Pavlović Ćićko, Prokuplje je dobilo svoj prvi i jedinstven  eko-vrt.

Učenici OŠ „Ćićko“ izabrali su 22. april, Dan planete Zemlje, za dan otvaranja svog eko-vrta, koji su pripremali nekoliko godina unazad.

– Dan Zemlje se obeležava u 150 zemalja sveta. Namera je da ljude podseti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj živimo, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, zagađenja i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine. Kao obeležje ovog značajnog dana u našoj školi je otvoren jedinstven eko-vrt. Ova ideja nas je prožimala zadnjih godina i najzad smo se odlučili da započnemo izgradnju. U našoj mini botaničkoj bašti zastupljene su mnoge biljne vrste o kojima deca uče u nastavnim sadržajima iz biologije od mahovina i paprati do nekih lekovitih biljaka. Isto tako estetska strana vrta predstavlja važan elemenat u novom idejnom enterijeru škole. Eko-vrt „Ćićko“ predstavlja tek početak, nadogradnja će trajati godinama, kaže nastavnik Dejan Živković.

Izgradnja eko-vrta je ideja nastavnika biologije mr Dejana Živkovića i prof. Marije Antić, a najzaslužniji za početak njegove izgradnje su članovi ekološke sekcije „Ćićko“, učenici koji su već nedeljama unazad pomagali u izgradnji, sadnji biljaka, odlascima na teren, sakupljanju zemljišta i samoniklih biljaka.

548d7a6c-d1b6-4a9a-8d55-18b462681a1d

6e21013a-bd8b-4b83-81cd-662831c4361c

Autorka: Srbijanka Stanković

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here