Otvoren omladinski prostor u Kosaničkoj Rači

0

U utorak 2. jula 2024. godine, u kuršumlijskom selu Rača svečano je otvoren Omladinski prostor, koji je renoviran i opremljen uz finansijsku pomoć Nemačke organizacije GIZ, u okviru projekta „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji“, u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine i lokalne samouprave, ukupne vrednosti 1.140.000 dinara.

Svečanom otvaranju ovog centra prisustovali su predstavnici GIZa, Ministarstva turizma i omladine, predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić sa saradnicima, brojni gosti i meštani sela Rača. Omladinski prostor u Rači nastao je kao rezultat predanog rada na unapređenju kvaliteta života mladih i stvaranju boljih uslova za njihovo odrastanje i školovanje.

U ime lokalne samouprave prisutne je pozdravio predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić, istakavši ovim lepim povodom da je lokalna zajednica uvek imala razumevanja za mlade realizujući brojne projekte, te da će i u nastupajućem periodu iste podržati kroz razne programske aktivnosti usmerene ka obrazovanju, kulturi i razvoju sporta.

„Nadam se da ćemo i ubuduće moći da iskoristimo potencijale koje poseduju mladi iz opštine Kuršumlija i zajedno sa njima uradimo još mnogo projekata koji će poboljšati uslove za njihov dalji razvoj“, poručio je predsednik Čarapić.

Predstavnica GIZ-ovog tima, i zamenica vođe projekta „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji Kristijana Friše, zahvalivši prisutnima na srdačnoj dobrodošlici i gostoprimstvu ukazala je na važnost ovakih projekata za lokalnu zajednicu kao što je Kuršumlija, istakavši da je posebno zadovoljna zato što je ceo projekat lepo prihvaćen i podržan, kako od lokalnog stanovništva koje će i koristiti pomenuti prostor za učenje, druženje, i vannastavne aktivnosti, tako i kompletna društvena zajednica.

U ime Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije Aleksandar Radovanović, zahvalio je lokalnoj zajednici na podršci, meštanima i svim prijateljima pri realiciji ovog projekta. Kordinator za mlade Opštine Kuršumlija Petar Dikić, istakao je da ovaj prostor nije namenjen samo sadašnjim ceneracijama, već će služiti i za generacije koje dolaze.

„Svi zajedno predano smo radili na renoviranju ovog prostora, koji će služiti za sticanje novih znanja, mesto gde će se graditi nova prijateljstva i ljubavi, sticati nova znanja, rađati nove ideje i projekti koji će oblikovati našu budućnost. Ovo je naša zajednička investicija u buduće lidere, preduzetnike, mlade poljoprivrednike i sve one koji će nastaviti da grade našu društvenu zajednicu“, rekao je Dikić.

Opremanje i renoviranje pomenutog prostora obuhvatilo je unutrašnje radove, u okviru kojih je zamenjena stolarija i rasveta. GIZ je finansirao projekat sa 75% sredstava, dok je Opština Kuršumlija sufinansirala renoviranje sa 25%.

Prisutne je pozdravio i predsednik Mesne zajednice Rača Slobodan Rajković, inicijator ove lepe priče. Nemanja Radosavljević nosioc laskave titule „Prva harmonika Srbije“, dodatno je ulepšao ovu svečanost.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime