Otvorena biblioteka u Donjoj Stražavi

0
????????????????????????????????????

U izdvojenom odeljenju Osnovne škole „9. oktobar“ u Donjoj Stražavi, po prvi put je otvorena biblioteka. Reč je o ogranku Narodne biblioteke „Rade Drainac“, koja je ovoj seoskoj biblioteci poklonila oko 3000 knjiga. Ovom lepom povodu odazvala se i Fondacija „Knjiga solidarnosti“ Radio Beograda, koja je decu i meštane ovog sela obradovala sa još 1000 knjiga.

– Veoma mi je drago da smo se okupili ovim lepim povodom. Ovako nešto se nije desilo u poslednjih 40 godina. Uglavnom su se biblioteke zatvarale, a mi ćemo sve učiniti da ovakvi događaji postanu tradicija i u ostalim prokupačkim selima. Pomagaćemo naša sela na sve načine. Nastojaćemo da poboljšamo uslove života svih onih koji su se odlučili da žive u selima, koja su zahvaljujući njima i živa u pravom smislu te reči. Nastojaćemo da obogatimo i njihov svakodnevni život, pružajući im mogućnost da u svom selu pozajme knjige za čitanje. Potrudićemo se da za meštane ovog sela ubuduće osmislimo i druge kulturne sadržaje, koji će ih animirati i učiniti im život bogatijim, rekao je predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, otvarajući bilioteku u Donjoj Stražavi.

Većnica za kulturu opštine Prokuplje, Milica Erić, je ovom prilikom izrazila zadovoljstvo zbog toga što će najmlađi meštani Donje Stražave imati knjige za čitanje-nadohvat ruke.

– Ovo će biti najlepši kutak sela. Ovde će se svi koji vole knjigu okupljati i neće morati da odlaze u grad da bi obezbedili omiljeni naslov za čitanje. Hvala Fondaciji „Knjiga solidarnosti“ što nije zaobišla prokupačko selo i što je na ovaj način pokazala kako treba da pomažemo jedni drugima, istakla je Erić.

Direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“, Dragan Ognjanović, je istakao da će u školskoj biblioteci meštani Donje Stražave moći da koriste i kompjuter i internet.

Učiteljice u ovoj školi, Jasmina Milosavljević i Gogica Stojiljković, su ovaj događaj ocenile odličnom ocenom, rekavši da će deca u čitanju knjiga uživati i na školskim odmorima u hladnim mesecima.

– To što smo uz biblioteku i knjige dobili kompjuter je veličanstveno. Moći ćemo i na taj način da radimo sa decom. Koristićemo biblioteku i kao učionicu. Naša 32 đaka će biti od sada u mogućnosti da svakodnevno i neke školske obaveze završavaju na računaru, složile su se učiteljice ove seoske škole.

Učenici ove škole su za svoje goste pripremili bogat i sadržajan program, kojim su svi bili oduševljeni. Povodom otvaranja ove biblioteke, prokupački pesnik Srđan Živković je za najmlađe meštane Donje Stražave, ali i sve goste, priredio nesvakidašnji doživljaj uz gitaru i stihove.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime