Otvorena izložba u čast francusko-srpskog prijateljstva

0
????????????????????????????????????

U okviru programa obeležavanja 100 godina od osobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu i otkrivanja spomenika Drugom pešadijskom puku “Кnjaz Mihailo“, u Galeriji „Boža Ilić“ otvorena je izložba „Naša istorija, naša sećanja“.

Izložbi posvećenoj sećanju na oslobađanje Srbije u jesen 1918. godine i sećanju na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu, prisustvovali su predstavnici Ambasade Francuske u Srbiji, prvi sekretar Maksim Reno, savetnik za kulturu i direktor Francuskog instituta u Srbiji, Žan Batist Кizen, saradnica na realizaciji izložbe Aleksandra Milić,  predstavnici Opštine Prokuplje, zamenik predsednika Opštine, Miroljub Paunović, većnica za kulturu Milica Erić, kao i brojni građani.

– Ovom izložbom želimo da obeležimo stogodišnjicu od Prvog svetskog rata i oslobađanje Srbije, kao i da podsetimo na stahote Velikog rata i savezničko prijateljstvo između Francuske i Srbije, izjavio je predstavnik Francuskog instituta u Beogradu Žan Batist Кizen i istakao da osećanja koja bude besede o oslobađanju Srbije od strane Istočne armije, sa francuskim trupama i prvim redovima, ostaju u srcu zajedničkog sećanja, o čemu najviše govori sam naziv ove izložbe.

Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francuskog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije.

Ispred Opštine Prokuplje goste je pozdravio zamenik predsednika Opštine, Miroljub Paunović, koji je istakao neraskidivo prijateljstvo dva naroda. On je ovom prilikom podsetio da je Prokuplje 12. oktobra 1918. godine oslobodila francuska konjica zajedno sa srpskom vojskom na čelu sa generalom Šarl Tranijeom. Paunović je ovom prilikom izrazio zahvalnost današnjim gostima koji su posetili Prokuplje i prisustvovali početku obeležavanja 100 godina od oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu.

 

 

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here