Otvorena nova postavka „Toplički ustanak 1917.“

0

U Narodnom muzeju Toplice, otvaranjem nove stalne postavke „Toplički ustanak 1917.“, počele su svečanosti povodom obeležavanja velikog i značajnog jubileja 100-godišnjice Topličkog ustanka. Izložbu je otvorila Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa.

Nova stalna postavka „Toplički ustanak 1917.“ prikazuje fotografije, ratne dnevnike Koste Pećanca, vojnička pisma, dopisne karte, oružje i druga svedočanstva o stradanju učesnika ustanka. Ona jasnim jezikom činjenica objašnjenih dokumentima, fotografijama i drugim artefaktima priča priču o hrabrosti i junaštvu učesnika Topličkog ustanka.

Autor treće stalne postavke, istoričar, muzejski savetnik Petko Marjanović je naglasio da se potrudio da ovoj izložbi da život i tok.

– Izložbu sam radio hronološki po delovima, tako da čak i onaj ko ništa ne zna o Topličkom ustanku, kad pogleda izložbu može mnogo toga da sazna. Najpre da je priča o Topličkom ustanku epopeja o hrabrosti na bojnom polju i da su junaci ustanka primer i simbol istorijske veličine u svojoj vojničkoj i ljudskoj dimenziji, koji su svojim životima branili svoje ljudsko dostojanstvo i dostojanstvo svog naroda, rekao je autor izložbe Marjanović.

Otvaranju izložbe prisustvovali su  predstavnici Ministarstva kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije, Opštine Prokuplje i drugih opština Topličkog okruga, načelnika Topličkog upravnog okruga Nebojše Vukadinovića, Vojske Srbije, vladike vranjskog Pahomija i radnika ustanova kulture.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here