Otvorena vrata u Srednjoj tehničkoj školi “15. maj”

0

Tehnička škola “15. maj” danas proslavlja Dan škole. Povodom 51 godine rada organizovana su otvorena vrata za sve građane.

Svi Prokupčani, a posebno učenici osmog razreda, danas su mogli da vide šta i kako se uči u ovoj školi. Profesori i učenici škole su bili domaćini i vodiči kroz sve učionice i obrazovne profile.

Škola postoji sad već više od pola veka, a gotovo od samog početka u njoj postoji smer Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje. U učionici u kojoj je bio predstavljen ovaj smer učenici su vredno radili sa svojim profesorkama Dušankom Marković i Miladijom Jeftović.

– Ovaj smer, naravno nije oduvek nosio taj naziv. Sa osavremenjavanjem nastave došlo se i do tog imena. Suština je da je mašinski profil najstariji profil, da je osvremenjen kompjuterskom tehnikom, grafikom, modeliranjem. Sada je to kompjutersko konstruisanje iz oblasti mašinstva za koje se đaci samostalno opredeljuju, jer pruža velike mogućnosti za dalje školovanje. Upotreba računara je sada ključna i za crtanje, i za proračun, i za programiranje, a naši učenici imaju dosta časova rada na računaru. Ovo je i dalje isti profil, mašinski profil, ali uz kompjutersko konstruistanje. Tvrdim da je ovo smer koji se traži i koji ima budućnost, ne samo u oblasti mašinstva, već i elektronike, prehrambene industrije, ekonomije, rekla je profesorka Dušanka Marković.

Pored ovog smera u školi postoji još 9 obrazovnih profila – mašinski tehničar motornih vozila, tehničar drumskog saobraćaja, elektrotehničar računara, elektrotehničar procesnog upravljanja, vozač motornih vozila, autoelektričar, elektromonter mreža i postrojenja, elektromehaničar za termičke i rashladne uređaje i modni krojač.

O radu, predmetima i aktivnostima svih smerova danas su čuli učenici 8.razreda svih prokupačkih škola i Osnovne škole “Svetislav Mirković Nenad” u Maloj Plani.

U školi kažu da su zadovoljni posećenošću i da se nadaju novoj, što brojnijoj i uspešnijoj generaciji učenika.

Fotografije sa Otvorenih vrata Tehničke škole “15.maj” možete pogledati OVDE

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime