Otvoreni Dani iranskog filma u Prokuplju

0

Sinoć je u Galeriji “Fil art” svečano otvoren trodnevni filmski festival “Dani iranskog filma u Prokuplju” projekcijom filma “Superstar”.

Žikica Jovanović, jedan od organizatora festivala, rekao je da je ideja o iranskom filmu u našem gradu došla sasvim prirodno, s obzirom na to da je upravo iranski film pobedio na prokupačkom prošlogodišnjem Festivalu filma. Ekskluzivno prikazivanje ovih filmova u našoj zemlji omogućio je Kulturni centar IR iz Beograda koji je velikodušno ponudio deset dugometražnih filmova.

– Mi smo od deset odabrali ova tri filma, jer smo procenili da je trodnevni festival primeren za manje mesto kao što je Prokuplje. Ovi filmovi su odlični filmovi, kao takvi su ocenjeni od publike i dobili su nagrade na Festivalu filma u Berlinu. Prokupčani imaju prilike da upoznaju jednu kulturu koja je daleko od nas i koja nije dostupna nama. Svakako da mogu očekivati nešto potpuno drugačije od zapadnjačkog filma, a iranski filmovi se sada ocenjuju i kao jedni od boljih u svetu, što potvrđuju nagrade na Festivalu filma u Berlinu. Verujem da gledaoci neće ostati ravnodušni, rekao je Žikica Jovanović.

Prokupčane večeras očekuje projekcija filma “Solomonovo kraljevstvo”, a sutra se prikazuje film “Ovde, bez mene”. Obe projekcije počinju u 19h. Ulaz je besplatan.

Inicijatori i organizatori ovog projekta su Žikica Jovanović, Vladan Milutinović, Galerija “Fil art” i Dom kulture Prokuplje.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime