Otvoreni Dani izraelskog filma

0

Večeras je u Galeriji „Fil-Art“ otvoren festival Dani izraelskog filma. Kao što je najavljeno, svečanom otvaranju prisustvovao je i prvi sekretar i zamenik šefa misije Ambasade Izraela u Srbiji Itai Milner, kao i predstavnici lokalne samouprave – predsednik Opštine Miroljub Paunović i načelnik Topličkog upravnog okruga dr Nebojša Vukadinović.

Festival je otvoren projekcijom filma „Poseta orkestra”. Reč je o bendu koji se sastoji od pripadnika egipatske policije. Bend ide u Izrael da nastupi na osnivačkoj svečanosti jednog arapskog umetničkog centra, a problemi nastaju kada stignu u pogrešan grad.

– Ovaj film je dobio 46 nagrada na najprestižnijim svetskim festivalima, među kojima su Kanski festival, Karlovi vari, Varšava, Sofija, Sarajevo film festival. Ova tri filma koja smo pripremili za prokupačku publiku nisu najnoviji, ali su svakako najbolji izraelski filmovi, rekao je Žikica Jovanović.

Ovo je zvanično prvi festival u organizaciji Film kluba Prokuplje, mada su Prokupčani u prethodnom periodu, zahvaljujući istim ljudima, imali svoje festivale iranskog, norveškog i evropskog filma. Prema rečima Vladana Milutinovića Film klub Prokuplje priprema još mnogo interesantnih filmskih ostvarenja za prokupačku publiku, tako da ćemo uskoro moći da pogledamo holandske i bugarske filmove u našem gradu.

Dani izraelskog filma se nastavljaju sutra uveče u 19h projekcijom filma „Fusnota“. Ovaj višestruko nagrađivani film govori o specifičnom odnosu oca i sina. Elizer i Uriel Skolnik su otac i sin, ali i rivalski profesori na Talmuda univerzitetu. Kada obojica saznaju da ce Elizer dobiti nagradu za svoj rad, njihov komplikovani odnos dostiže novi vrhunac.

Ulaz je slobodan.

11254088_739432756191283_7358607924965164998_n

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime