„Paganske kletve“ promovisane u biblioteci

0

Najnovija zbirka priča Dragoljuba Mirkovića „Paganske kletve“ promovisana je sinoć u Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“. Promocija je počela u 18h, a o knjizi su govorili Dragan Ognjanović, Saša Milovanović, Ljubiša Krasić i autor.

Ovo je četvrta Mirkovićeva zbirka priča, a kako igrom slučaja Prokupčani nisu imali prilike da se upoznaju sa prethodnom zbirkom, sinoć je napravljen osvrt i na tu knjigu – „Kadionica“.

Književnici su predstavili obe knjige kao dobre knjige, jer autor vodi čitaoce kroz ponore davnog, kolektivno svesnog i nesvesnog.

– Mirkovićeva proza je proza nesrećnih ljudi, koji su prolazili kroz život  nezapaženi. Njegovi junaci nisu srećni, ali nisu ni kukavice, ne beže od stvarnosti, rekao je Dragan Ognjanović.

„Paganske kletve“ svedoče o svemu što nam se desilo u 20.veku, o sudbinama Topličana, sa stalnim preispitivanjem: šta je san, a šta stvarnost? Posebno su izdvojene priče „Paganske kletve“, „Čuvarica“, „Čudna braća“ i „Strah“.

Autor je rekao da pisac mora biti ubedljiv, da zavodi čitaoca i da je knjiga jedino što ostaje i vredi, posebno u današnje vreme. Ova knjiga govori o propadanju starog patrijarhalnog društva i morala, ali opet podseća da uprkos svim nedaćama, na kraju uvek pobeđuje život i volja za životom.

DSCN3276

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime