Parktično znanje za studente poljoprivrede

0

Studenti Visoke poljoprivredno prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju (VPPŠ) koji se obrazuju na studijskim programima, voćarstvo i vinogradarstvo i zaštita bilja, praktičnu nastavu obavljaju u voćnjaku jabuka ove visokoškolske ustanove. Voćnjak se nalazi u selu Bresničić i zauzima površinu od 85 ari.

– Stečena znanja u učionicama, kabinetima i laboratorijama studenti primenjuju i dopunjuju u samom voćnjaku. Oni se na jedan praktičan način upoznaju sa svim fazama u proizvodnji kvalitetne jabuke, izjavio je prof. dr praktične nastave Novica Ilić i dodao da studenti tu mogu da vide rezultate primene savremene tehnologije.

On navodi da će ovogodišnji rod zlatnog delišesa, ajdareda i greni smita, čija se stabla nalaze u četvrtoj godini rodnosti, iznositi od 30 do 40 tona.

– Celi voćnjak je zaštićen i pokriven protivgradnom mrežom. Na prvu klasu otpada 85 do 95 odsto proizvedene jabuke, tako da problema sa plasmanom neće biti, rekao je Ilić i dodao da u narednom periodu planiraju da na površini od dva hektara zasade šljivu i višnju, a na površini od 83 ara vinovu lozu. Ovi zasadi će imati savremene sisteme za navodnjavanje.

Osnovni zadatak škole je da studenti koji se obrazuju u oblasti voćarstva i vinogradarstva i zaštite bilja, u što većoj meri steknu praktična znanja koja bi, odmah nakon sticanja diplome, mogli da primene na sopstvenim ekonomijama ili kod poslodavaca.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here