Pazite se toplotnog udara!

0

Služba Hitne pomoći prokupačkog Doma zdravlja  u poslednja 24h intervenisala je 63 puta, a 19 puta pomoć pacijentima ukazivana van ambulante, i to uglavnom zbog komplikacija uzrokovanih visokim temperaturama. Iz Doma zdravlja upozoravaju građane da izbegavaju izlaske po najvećoj vrućini.

Portparolka Doma zdravlja Violeta Mirković kaže da među građanima koji se javljaju za pomoć najviše ima hroničnih bolesnika.

– Najčešće probleme zbog visokih temperatura imaju hronični kardiovaskularni bolesnici i oboleli od bolesti disajnih puteva. Ovi bolesnici imaju problema sa visokim krvnim pritiskom koji može da varira, a kod njih se često javljaju i anginozne tegobe praćene bolovima u grudima i otežanim disanjem – rekla je portparolka Mirković.

Visoke temperature negativno utiču i na potpuno zdrave osobe kod kojih mogu da izazovu stanja šoka, toplotni udar i dehidrataciju organizma što sve spada u teže oblike ugrožavanja zdravlja.

– Do pojave toplotnog udara odnosno kolabiranja zbog pregrejanosti tela, dolazi usled poremećenog rada termoregulacionog sistema organizma. Karakteristični su simptomi koji ukazuju na blizinu toplotnog udara kao što su malaksalost, jaka glavobolja, prestanak znojenja, crvenilo kože i zujanje u ušima – rekla je ona.

Toplotni udar se javlja kao posledica dužoj izloženosti suncu i visokim temperaturama, je toplotni udar veoma ozbiljno stanje koje može da dovede do kome, a u krajnjem slučaju i do smrti.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime