Pekari napuštaju fabriku “Branko Perišić”

0

Za 158 radnika pekarske industrije “Branko Perišić” iz Kruševca,Počela je isplata socijalnog programa nakon čega će u toj firmi ostati svega nekoliko ljudi. Poslovodstvo,međutim, izražava očekivanje da će doći do nastavka redovne proizvodnje.

– Socijalni program za 158 radnika iznosi oko 62 miliona dinara. Ovo je drugi krug, u prvom je otišlo 27 ljudi, a nakon svega ostaje sedmoro zaposlenih. Većina radnika će biti na posao vraćena kroz ugovore o privremenim poslovima, odnosno biće nastavljena proizvodnja hleba i peciva, izjavio je generalni direktor “Branka Perišića” Petar Mihajlović.

Kruševačka pekarska industrija ima duga oko 700 miliona dinara, što značil da i na deset godina moraju da vraćaju po 70 miliona dinara, što je za ovu firmu neizdrživo. “Branko Perišić” iz prethodnog perioda ima dugovanja koja sa kamatama iznose oko 1,5 milijardi dinara.

Bilo kako, ova je fabnruika ušla u predstečajni postupak početkom novembra, kako bi se zaštitila od naplate poverilaca, nakon što joj je državna zaštita prestala 31. oktobra. Istovremeno je Agencija za privatizaciju poništila poziv za privatizaciju tog preduzeća.

– Jedan od naših poverilaca, beogradska firma Agrofinans, zainteresovana je da uzme u zakup naše pogone. Sa njenim predstavnicima je nedavno u Gradskoj upravi vođen razgovor o tome. Cilj tog preduzeća je da ‘Branko Perišić’ nastavi da radi, bez obzira da li je reč o predstečaju ili stečaju, kako bi uspela da naplati svoja potraživanja, precizirao je Petar Mihajlović.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime