Pesnici pohode Drainca: Od Doma do kuće

0

U susret najvećoj književnoj manifestaciji našeg kraja Drainčevim susretima, entuzijasti iz Književnog društva organizovali su pesničko-biciklistički pohod –  „Od Doma do kuće“. U nedelju 26. avgusta, na dan rođenja Radojka Jovanovića, a tri godine uoči stogodišnjice od objavljivanja „Afroditinog vrta“, Književno društvo „Rade Drainac“ krenulo je poezijom i biciklima od Doma kulture do Drainčeve kuće. 

Trojica biciklista i nekoliko pesnika, na dan rođenja došli su u rodnu kuću topličke književnosti, u Trbunje.

– Zbog ponosa koji osećamo što smo njegovi zemljaci i zbog poezije koju nam je ostavio u nasleđe, Drainac zaslužuje da ga stalno slavimo. Želeli smo da iskažemo našem velikom pesniku, tako što ćemo na dan njegovog rođenja posetiti njegovu rodnu kuću i tamo govoriti njegovu poeziju, kao i poeziju članova književnog društva koje nisi njegovo ime, a koje Drainac često nadahne. Novonastala ideja da trojica Drainčevih poštovalaca ode do kuće biciklima, nastala je kao metafora na tri izdanja “Afroditinog vrta”, a takođe i sa ciljem da svojom inovativnošću privuče pažnju pre svega mladih ljudi, kako bi ih podsetili na bogatstvo Drainčeve poezije. Nadamo se da će sledeće godine biti još onih koji će nam se pridružiti. – rekla je direktorka Doma kulture Tijana Petrović.

Do Trbunja i nazad pedalali su Nebojša Savić, Jovan Stamenković i Saša Milovanović. Stihove Drainčeve i svoje govorili su: Tijana Petrović, Milutin Milošević, Ivana Lekić, Zorica Prentić, Dragan Ognjanović i Milivoje Krstić.
Novookrenuta stranica topličke kulturne povesti izmamila je i nadu i obećanja i Doma kulture kao organizatora i svih učesnika, da se i dogodine i tako redom narednih 26. avgusta, ova zanimljiva manifestacija pretoči u tradicionalnu.

Tekst je napisan u okviru projekta „Čuvari kulture”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here