Pesnička borba protiv površnosti u Prokuplju

0

Prva pesnička zbirka Milunke Marković Životni krug promovisana u Narodnom muzeju Toplice.

Profesorka Milunka Marković je, nakon jednog romana i prevoda, obogatila svoj književni opus zbirkom poezije simboličnog naziva „Životni krug“. Poeziju je počela da piše na nagovor profesora Sibina R. Šovića, svog prijatelja i saradnika u književnom radu.

– Profesor Šović je glavni i odgovorni inicijator ovog dela. Da nije bilo njega, ne bih se osmelila da pišem pesme. Moj najveći san bio je da napišem roman, što sam i ostvarila, a moj drugi roman je u završnoj fazi. Poručila bih mladima da pišu, i to da poeziju pišu oni koji čitaju poeziju, a da prozu pišu oni koji čitaju prozu, rekla je Milunka Marković.

Zbirka od 89 pesama podeljena je u tri tematska kruga, reč je o refleksivnim, deskriptivnim i ljubavnim pesmama koje je autorka posvetila svojoj sestričini Dunji.

Recenzent Sibin R. Šović ocenio je njen stil kao emocionalni sa primesama detalja narativnosti, a u poeziji prepoznao želju da se zapisano zapamti i traje.

Izuzetno posećena promocija pokazala je da je delo profesorke Marković izuzetno poštovano u gradu, a pored mnogobrojnih prijatelja u publici su bili i njeni učenici i kolege iz Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“.

Stihove su čitale Nina Stojanović, Alehandra Bogdanović i Jovana Krasić, dok je za muzički deo večeri bio zadužen Miloš Stojiljković.

DSCN4363

Autorka: Srbijanka Stanković

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime