PESNIČKA NAGRADA “DRAINAC” MILOSAVU TEŠIĆU

0
drainac

PROKUPLJE: Dobitnik ovogodišnje tradicionalne pesničke „Drainčeve nagrade“ je književnik iz Beograda Milosav Tešić. On je nagrađen za zbirku pesama „Kalopera Pera“, štampanu 2018. godine u izdanju „Čigoja štampe“.

-Ova godina je izuzetno važna za grad Prokuplje i srpsku kulturu uopšte, jer se u njoj obeležava 120 godina od rođenja najvećeg topličkog i velikana srpskog pesništva Rada Drainca i 50 godina Drainčevih susreta. Tešić se idealno uklopio u ovu jubilarnu godinu svojim bogatim pesničkim opusom, tako da je ova nagrada koja ujedno predstavlja i nagradu za životno delo, otišla u prave ruke. – rekao je predsednik žirija Goran Maksimović.

Naslov knjige  „Kalopera Pera“ karakterističan je za stvaralaštvo i Tešićevu poeziju, duboko utemeljenu u srpsku tradiciju kroz istorijsko, mitsko i jezičko predanje.

-Naslov knjige je zapravo paradigma paganskog boga Peruna, sinonima za gromovnika, koji predstavlja žensku verziju srpskih i mitskih heroina od antike do savremenog doba, počev od carice Teodore iz devetog veka, preko Jelene Balšić iz srpskog srednjeg veka, pa sve do Mine Karadžić i pesnikinje Desanke Maksimović. – rekao je Maksimović.

Nagrada „Drainac“, Milosavu Tešiću će biti uručena na Drainčevim susretima pesnika, 27. avgusta, u 13h, u Svečanoj sali Gradske kuće u Prokuplju.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime