Petoletka obeležava 66 godina postojanja

0

Najveći trstenički kolektiv ,,Prva Petoletka,, danas obeležava 66 godina rada i postojanja. Tim povodom sinoć je istoimeni KUD ,,Prva Petoletlka,, svojim koncertom obeležio vekliki jubilej.

Iako skromnije nego ranije ,, Prva Petoletka,, danas ovaj datum obeležava izložbom fotografija u Likovnom salonu, u kome se priredjuje i prijem za zvanice.

“Prva petoletka,, je, inače, osnovana marta 1949. godine odlukomn tadašnje Vlade Federetivne Narodne Republike Jugoslavije. Nekada veliki kolektiv za proizvodnju hidraulika danas broji par stotina radnika, koji izaz traže u većem upošljavanju i privatizacionom prestruktuiranju.

Privatizacija za Petoletku životno pitanje

Holding kompanija Prva petoletka iz Trstenika , koja danas obeležava 66 godina postojanja i rada, u poslovnoj 2014. godini ostvarila je prihod od 32 miliona evra, od čega 70 odsto na stranom tržištu . To je Petoletku svrstalo u red najvećih izvoznika iz metalskog sektora u zemlji.

U 66 godina duge istorije preduzeća , Petoletka je u jednom periodu bila najveća fabrika u kraljevačkom okrugu , odnoso zapadnomoravskom industrijskom basenu. Zapošljavala je 14 hiljada radnika i izvozila hidrauliku i cilindre čak i za američki Boing u vrednosti od, iz sadašnje vizure, ogromnih 500 miliona dolara.

Prva petoletka danas kolektiv je sa 2 hiljade i 700 radnika i koji se uz velike teškoće održava na tržištu. Ipak izvesnih pomaka ima , kazao je generalni direktor Ljubusav Panić. On naglašava da je privatizacija za Petolektu životno pitanje. Srećom, za kupovinu preduzeća interesovanja ima. Ceo proces privatizacije odvija se uz podršku vlade Srbije.

Opština Trstenik je pozvala premijera Aleksandra Vučića da Prvu Petoletku reši kao i Železaru u Smederevu o čemu možete više pročitati OVDE

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime